Derbydags: dags att tänka till

Derbydags – då är det dags för Jämtland att tänka till.

När Sundsvall och Jämtland möts under fredagen är det mittderby nummer 92 i historien. Klubbarnas rivalitet består fortfarande, även om det tidigare var lite mer dynamit runt matcherna.
Det gäller framför allt under de fyra kvartsfinalsserier som lagen mötts i under 90- och 2000-talet.

Veckans match har också spänningsmoment. Sundsvall jagar den åtråvärda fjärdeplatsen (som garanterar hemmaplan i en avgörande kvartsfinalserie). Jämtlands jakt handlar om den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Slutspel är betydelsefullt att nå för Jämtland, som har missat kvartsfinalserien i tre av de fyra senaste säsongerna. En sån negativ trend är vi inte vana vid, vi som följt laget sedan slutet på 1970-talet.
– Slutspel är jätteviktigt och det vi strävar efter. Det ligger högst upp på vår prioriteringslista, säger klubbdirektör Peter Johansson.

Kvartsfinalspel ger en icke obetydlig goodwill och stärker varumärket Jämtland Basket. Det är också bra ur ekonomisk synvinkel.
”Pecka” berättar att klubben varken kalkylerat eller budgeterat för slutspel, men att en sån framgång väsentligt skulle underlätta framtidsarbetet. Speciellt när Jämtland går in i den Nya Sporthallen i höst.

Den nya och moderna arenan (som ska kunna svälja nära 2 000 åskådare) är en slags ”fallskärm” om Torbjörn Gehrkes lag skulle missa slutspel igen. Detta, plus den exceptionella talangprofuktionen är Jämtlands stora plusfaktorer just nu.
– Absolut. Det är delar vi inte haft förut och som vi kommer att sälja utåt, menar Johansson.

Frågan är hur mycket som Torbjörn Gehrke ingår i Jämtlands framtidsplaner. Klubbdirektören vill inte svara direkt på det, men hänvisar till det generella mål som finns fastslaget; att klubben vill jobba långsiktigt.

En gissning är att Gehrke och hans vapendragare Zeljko Brlek blir kvar. De har börjat bygga något som kan bli bra, som vi sett frukten av i flera matcher i år, både i segrar och nära-förluster. Men även i Jämtland U – som gått överraskande starkt i division 1.

Att Jämtland varit det mest skadedrabbade laget i ligan är förstås en orsak till Gehrke inte fått ut max av laget. Jämtlandscoachen är dock inte dummare än att han inser att han kan bli av med sitt jobb om man misslyckas att nå slutspel igen.

Laget har fem matcher kvar på att rädda säsongen och ansiktet (som i fjol när man vann fyra av de sex sista matcherna). Kanske krävs det fyra segrar för att passera Malbas och bli åtta.
I så fall måste Jämtlands spelare och ledare tänka till ett extra varv hur man ska tackla slutet av matcherna. Alltför många gånger har man kastat bort lovande ledningar.

Det har varit stress och jäkt i dribblingar, skott och passningar i stället för väl avvägda och kalkylerade beslut. ”Låg basket-iq” säger några experter. Möjligen, eller också är det en slags stress att prestera, som vissa spelare inte klarat av.

Publicerat av

Hans Andersson

En kommentar till “Derbydags: dags att tänka till”

  1. Kanske dags för Henry att passa till fler än White. Oftas finns det spelare som är helt rena.

Kommentarer inaktiverade.