USM: ÖB H16 med lovande läge

I helgen är det dags för två nya Östersundslag att spela kvartsfinal (Elite Eight) i USM. H16 och D16.

H16 har en tuff utmaning med tre riktigt bra lag på andra sidan. Helsingborg, alltid starka Uppsala (som har hemmaplan) samt Djursholm.

Här är vad coachen Torbjörn Gehrke tror om helgen:

– Nyckelmatchen blir den första mot Helsingborg. Senare samma dag spelar vi mot Uppsala. Den blir svår för att det är andra matchen inom fyra timmar och de är också en gruppetta tror jag. Djursholm har slagit mästarna Solna, den matchen är på söndag, så det blir tufft oavsett.

En stor plusfaktor för ÖB är att laget har två landslagsmän – som dessutom är något av profiler i detta landslag – guarden Adam Johansson och skytten/forwarden Oliver Gehrke.

– Om man skulle bedöma våra chanser (att gå till Final Four) i procent, vill jag tro att det är mer än 50 procent. Men mycket beror på våra 00:or (fem spelare), att de spelar på topp. Våra 01:or har lite mindre roller, men de blir väldigt viktiga med så många matcher.

En sak som ÖB kan ha emot sig är att laget ALDRIG tränar tillsammans. Alla som kan basket vet att det är en nyckel att ha samspelta lag.

Förutom Adam Johansson och Oliver Gehrke – som båda tränar med A-laget och spelar i division 1 – har Hugo Danielsson, Linus Nilsson och Anton Kolak stora roller. Även Nils Axelsson är en viktig spelare i roteringen.

– Framförallt behöver vi Hugo i försvar på kanske Sveriges bästa offensiva 2a i Helsingborg (Erik Persson), förklarar Torbjörn Gehrke.

De övriga spelarna i ÖB är Ture Danielsson, Viktor Lilliesköld, Botvid Nilbert, Viktor Glavhammar och Isak Kittesson.

ÖB:s D16-lag har ett riktigt bra lag, men utgångsläget kunde vara bättre. Motståndare är hemmalaget Södertälje, Eos och Uppsala – tre av de bästa F16-lagen i Sverige.
– Vi har fått tuffaste möjliga lottning så det tillsammans med att vi inte är träningsmässigt där vi borde vara, gör att vi står inför en tuff helg, säger coachen Hans Vågström.

Fotnot: URM är numera det officiella namnet för SM-spelet för 15- och 16-åringar.

Publicerat av

Hans Andersson