Fortsättningsserie upprör

Basketbollförbundet vill att Jämtland, Örebro och Umeå spelar en fortsättningsserie.
Även om ett påföljande kvalspel skulle ställas in.

– Det känns bortkastat. Förbundet borde först kolla vilka division 1-klubbar som vill och som har råd att spela i ligan, menar Umeås Jesper Gustavsson.

Reglerna är desamma som i fjol. De tre sista lagen i Basketligan ska spela en dubbelserie om fyra matcher, där lag 3 tvingas till en kvalserie mot de två bästa lagen från Superettan.

Fjolårets fortsättningsserie ställdes dock in eftersom det inte fanns tillräckligt många intresserade division 1-kubbar. Den enda som ville kliva upp var Malbas.

Årets situation ser inte så mycket bättre ut.

Solna ser ut att vinna Superettan, men där bakom kan det bli ett B-lag som tar den andra kvalplatsen; LF Future eller Uppsala. Ett B-lag i Basketligan känns förstås utopiskt.

– Jo, men LF Future är inget B-lag till Luleå. De är en egen klubb och kommer att kvala om de får chansen, säger Mats Carlsson i förbundet.

Högsbo kan också bli tvåa och därifrån är man pigg på att spela kval. Men troligen mest eftersom man annars riskerar att bli nedkastat till division 2.

– Så är reglerna. Det handlar inte om vad du vill. Är du anmäld till förbundsserierna och kvalificerar dig till ett kval, ska du spela ett sådant, säger Mats Carlsson i Tävlingsutskottet.

Att vissa division 1-klubbar skulle sakna resurser för spel i Ligan, är inget som biter på Mats Carlsson.

– Titta på ishockeyn eller fotbollen. Tingrsyd saknar kanske storleken på ishallen, men kommer ändå att kvalspela.

Men ishockeyn lever i en helt annan värld än basketen – eller hur?

– Jo, det har du rätt i. Men vi ser också att Superettan går från klarhet till klarhet. Division 1-klubbarna börjar att inse vad som gäller.

Jämtland Basket, Örebro och Umeå tycker ganska lika. De skulle helst vilja se en granskning av de aktuella division 1-klubbarna först.

– Vi vill undvika ett mellankval om det ändå visar sig att det är för få division 1-klubbar som vill eller får gå upp. Förbundet borde granska klubbarna innan. Annars riskerar vi att lägga ut runt 100 000 kronor i onödan. Dessutom; vi lurar folk om vi marknadsför en serie som sedan inte gäller något, menar Stefan Johansson, ordförande i Örebro.

Umeås coach Jesper Gustavsson håller med.

– Man kan inte jämföra basket med ishockey och fotboll. Där får man miljoner kronor när man flyttas upp. I Basketligan blir allt dyrare. När vi gick upp kostade varje hemmamatch 30 000 kronor. Det är pengar som jag inte tror att varken Högsbo eller Solna har.

Jesper fortsätter:

– Jag försöker att inte lägga energi på det här, men det är onödigt att lägga ut en massa pengar på en fortsättningsserie. Sedan tycker jag det är ett hot från förbundet när de säger till division 1-klubbarna att de måste spela kval, annars blir de nedkastade två divisioner. Då förstår jag om superettaklubbarna håller god min, spelar kval och sedan låter förbundet säga nej när de granskar dem.

Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland, berättar att en fortsättningsserie blir en ganska stor kostnad.

– Vi har svårt att matcha kostnaderna med intäkterna vi får på två hemmamatcher. Dessutom är det svårt att marknadsföra en serie om det ändå inte blir något kval. Då blir det bortkastat, liksom om inte något av division 1-lagen blir godkända i ett senare skede.

Jämtland Basket räknar tills vidare med att gå in en serie för att garantera spel i nästa års liga.

– Det är vår utgångspunkt. Det är upp till oss att jobba för att säkra fortsatt ligaspel. Men vi avvaktar att börja planera till efter helgen.

Mats Carlsson öppnar dörren för att ett kvalspel kan bli skrotat.

– Vi ska börja granskningen av klubbarna i helgen. Det kan bli ett annat läge om vi då ser att någon klubb inte uppfyller kraven.

En fortsättningsserie ska inledas redan nästa fredag, 11 mars, men Jämtland, Örebro och Umeå hoppas åtminstone kunna skjuta upp starten till veckan därpå.

Publicerat av

Hans Andersson