Akropol vill vinna i längden

Kommer Akropols längdövertag att fälla avgörandet mot Östersund i onsdagens damligakval?

– Förhoppningsvis. Det ska bli intressant att se vem som kan matcha Hanna Isaksson under korgarna, säger coachen Jonny Ishak.

Akropol kommer till Östersund med blott en seger och hela 26 förluster i ryggen från damligans grundserie. Den mentala känslan är förstås inte på topp.

Men Ishak vet att hans lag har kvaliteter. Framför allt har man en tuffhet och en fysik som borde kunna ge stora fördelar.

– Varken Östersund eller Eos har en stor femma (center). Vår styrka ligger i spelet under korgarna, säger han.

Med förra Northlandsspelaren Hanna Isaksson på 191 centimeter, Evelyn Troha på 184 och Vici Fagan på 182 centimeter, har Akropol en trio som inger respekt.

– Det blir tufft. Akropol är större och starkare, så det gäller att hålla dem borta från korgarna och spela vårt eget spel. Samtidigt är vi kortare och snabbare så det blir lite av ett taktiskt spel, menar Hans Vågström i Östersund.

Akropol har förstås en fördel av att ha spelat i en högre serie i en hel säsong?

– Ja, de har spelat i ett högre tempo och med ett mer fysiskt spel. De har en tyngd som vi saknar. Men superettan har varit mycket bättre än vi trodde, så där har vi fått fysiska matcher också.

Akropols stjärna är grekiska guarden Aspasia Kalampakou, som snittat 12,9 poäng sedan hon värvades i januari. Vänsterhänta Kalampakou har meriter från EM-spel för U20 med Grekland och är en matchvinnartyp.

– Hon kan göra det där extra, men hon är också mycket av en känslospelare, berättar Jonny Ishak.

Hur är läget i laget?

– Positivt. Vi har haft en bra uppladdning och i kväll ska vi göra en ny videoanlays av Östersund. Det var otroligt starkt att de kunde vinna borta mot Eos och så lätt också. Det innebär att de nästan kan avgöra i morgon.

Jonny Ishak pekar på Östersunds stora plus; lagets utlandstrio Taylor Wurtz, Elizabeth Donahoe och Belma Nurkic.

– Mycket hänger på deras importer. I halvtid mot Eos hade Östersund gjort 38 poäng, de här tre spelarna hade gjort alla poäng.

Hans Vågström vet att segern mot Eos inte betyder speciellt mycket om det blir förlust mot Akropol.

– Då är vi tillbaka på ruta ett. Men att sno en seger på bortaplan betyder i alla fall mycket i en så kort serie. Dessutom är det en psykologisk grej för tjejerna eftersom vi hade förlorat båda matcherna mot Eos i superettan.

Vågström själv hoppas få fortsätta en intressant trend som han är unik om i årets ÖB. Han vet inte hur det känns att förlora.

– Jag missade de tre matcher som vi har förlorat, båda mot Eos samt bortamatchen mot Högsbo. I morgon ska jag vara på plats, så förhoppningsvis kan vi fortsätta vinna när jag är där, ha-ha!

Publicerat av

Hans Andersson