Spelarna som Jämtland vill behålla

Headcoach Torbjörn Gehrke har, enligt vad Basketfeber erfar, bestämt sig för vilka spelare som man vill behålla i Jämtland Basket.

Jaan Puidet är en av dessa och estländaren kan bli klar redan nästa vecka.

Enligt Sportens källor är det sju-åtta spelare som Jämtland identifierat och som man jobbar extra hårt på. Merparten av dessa har även fått kontraktsförslag.

Närmast till hands att svara är Jaan Puidet. Gustav Hansson och Anton Kobylak-Berglund. De två sistnämnda sitter redan på 1+1-kontrakt och har relativt kort betänketid kvar för kommande säsong.

Förhandlingarna med Puidet är långt gångna. Den tuffe estländaren fick med sig ett nytt kontraktsförslag hem och han är tydligen väldigt intresserad av att komma tillbaka.

– Jaan har stortrivas med laget, staden, fans, publik och klubben. Det som fattas är att vi ordnar en praktikplats till honom för hans fortsatta universitetsstudier, med Östersund som bas.

Jämtland jobbar för högtryck med att skaka fram denna praktikplats – och då kan man också ha den första spelaren klar i nästa års trupp.

Nummer 2 och 3 blir förhoppningsvis Gustav Hansson och Anton Kobylak-Berglund.

Nummer 4 ser ut att bli Olle Lundqvist, som muntligt sagt ja till en fortsättning med Jämtland under sin gymnasieutbildning.

I övrigt vill Torbjörn Gehrke gärna behålla Corin Henry, Dino Cinac och Niklas Larsson. Alla har fått avtal att fundera på.

– Corin kommer nog att vänta in i juli, för att se hur stort intresse det finns för honom. I så fall måste vi parallellt jobba med andra spelare, berättar Torbjörn Gehrke.

Vad gäller Dino Cinac kan ett ja från Jaan Puidet betyda mycket. De två gick bra ihop under tiden i Jämtland och de vill gärna frortsätta att spela ihop.

Niklas Larsson är också en nyckelspelare i nästa års stomme. Med 31 minuter per match, 10 poäng och 43 procent i snitt på trepoängarna, bör 21-åringen vara intressant även för andra ligaklukbbar.

Jämtland bedömer dock chansen som god att han stannar ett tredje år då det måste vara uppenbart för Niklas att rollen Gehrke kommer ge honom är stor.

Jacob Andersson är en åttonde spelare som Torbjörn Gehrke jättegärna behåller, framförallt för att han är attitydstark och en mycket omtyckt truppmedlem.

Anderssons speltid i fjol lär dock ligga Jämtland och Gehrke i fatet.

– Jacob vill få speltid och en större roll och han lär troligen inte nöja sig med att bara vara en del av truppen. Jag tror att han vänder hem till Stockholm, kanske för spel i någon division 1-klubb eller annat ligalag.

Torbjörn Gehrke själv vill inte i detalj säga speciellt mycket, annat än att han fortsätter att jobba efter den linje som han lade upp när han kom till Jämtland, sommaren 2014.

En satsning på unga, hungriga och utvecklingsbara svenska spelare – samt en krydda av tre-fyra utländska toppkrafter.

Kan du säga något om vilka yngre spelare som kan vara redo?

– För Basketettan kan Filip Ferm vara intressant. Han blir allt bättre i sina knän. Han är definitivt aktuell. Sen har vi en hel hög med duktiga 1996-2000 spelare i nuläget – de måste vi värna om!

Basketligatuppen är tänkt att innehålla 13-14 spelare. Vid sidan av detta ska man även sy ihop en Basketettantrupp av alla talanger som finns i staden.

Försvinner från årets lag gör Zsolt Szabo, Najee White, Mattias Markusson och troligen också Stefan Zivkovic. Markusson flyttar till college i USA och väljer just nu mellan flera skolor.

– Frågan är vad som är bäst. Att välja en toppskola, en skola där jag får spela mycket eller ett college som har väldigt bra utbildning, menar Jämtlandscentern.

Publicerat av

Hans Andersson