EXTRA: Kausaite lämnar

Här är dagens bomb: Nytillträdda Jurgita Kausaite tvingas lämna posten som förbundskapten för Sveriges damlandslag.

– Jag är jättechockad, säger hon till TT.

Förbundsbasen Hans von Uthmann kommenterar så här i ett pressmeddelande:

– Ett svårt och tråkigt beslut, men utvärderingarna av de tre EM-kvalmatcherna har vi gjort bedömningen att vi behöver ett nytt ledarskap.

Fransisco Pinto, assisterande coach, tar över.

En naturlig reflexion är hur grundligt jobb som förbundets rekryteringsansvariga verkligen gjorde när man tillsatte Jugita Kausaite. Hennes eventuella tillkortakommanden och brister i ledarskapet, borde ha varit uppenbara tidigare. Hon har ju ändå varit assisterande förbundskapten sedan 2011. Eller var det så att förbundet prompt ville ha in en kvinna, och att dt var detta som påverkade i beslutet?

Beskedet är ytterligare ett tecken på att Basketförbundets översta ledning kanske inte är vuxen sin uppgift. En annan signal är förstås den bedrövliga härva som uppstod i samband med fortsättningsserien i Basketligan.

TU, med Mats Carlsson som ordförande, var benhård i att serien skulle spelas. När Basketfeber samtalade med honom betonade han att klubbar som inte ville kvala (trots att man kanske saknade rätt ekonomiska förutsättningar att gå upp) skulle kunna bli tvångsnedflyttade till division 2. 

Ändå hade TU inte kollat upp om Solna och Högsbo verkligen hade resurser att gå upp. Jämtland, Örebro och Umeå påpekade och varnade för just detta INNAN serien.

Så vad händer?

Exakt detta scenario inträffar. När väl TU kommer igång med sitt efterforskande arbete (varför kunde man inte ha gjort detta INNAN serien skulle spelas?), upptäcker man att Solna och Högsbo inte alls klarar av spel i Basketligan.

Därmed var fortsättningsserien helt betydelselös! Pengar kastades i sjön. Publiken blev lurad. Alla blev förlorare.

Det är väl så man kan agera när man inte sätter sina egna eller förbundets pengar på spel. Då kan man vara vårdslös och tumma på professionalismen.

Om vi fick bestämma skulle vi på stört byta ut hela TU. De är på fel plats. De är säkert kompetenta på sina specialområden och skulle kunna göra nytta på andra funktioner i förbundet, men i ett tävlingsutskott krävs andra kvaliteter. Den positionen är så utomordentligt viktig att man inte får ”gå bort sig” som nuvarande TU gjort.

Publicerat av

Hans Andersson