Kickades – utan chefens vetskap

Nu kommer nya uppgifter gällande avskedandet av Jurgita Kausaite. Uppgifter som ytterligare ställer Svenska Basketbollförbundets styrelse i dålig dager.

Jurgita Kausaite fick sparken utan landslagschefen Jonte Karlssons vetskap.

Själv saknade hon både långsiktighet, tålamod och stöd från Svenska basketbollförbundet.

Jurgita Kausaite var så besviken att hon knappt orkade prata efter att på torsdagen ha fått sparken, efter bara ett halvår och tre tävlingsmatcher som förbundskapten för damlandslaget.

Dagen efter valde litauiskan att prata ut.

– Jag åkte till förbundet för att planera sommarens verksamhet, i stället fick jag beskedet att jag inte får fortsätta, säger hon till TT.

– Jag känner en tomhet, jag har inte hunnit få en chans att visa vad jag kan. Långsiktighet fanns inte, tålamod fanns inte, stöd fanns inte.

Kausaite fick sparkningsbeskedet i ett möte med förbundets ordförande Hans von Uthmann och elitansvarige Olle Lundén. Hon reagerar bland annat på att beslutet att sparka henne fattades utan att landslagschefen Jonte Karlsson var inblandad i det.

– Jag frågade på mötet om Jonte visste om det och fick höra att han inte gjorde det. När jag gick därifrån ringde jag direkt Jonte och berättade. Han var chockad och besviken och fattade ingenting, säger Kausaite till TT.

Basketfeber tycker att hela historien är olustig och inte värdig ett landslag. Avskedad efter blott ett halvår. Det visar att grundarbetet antingen var undermåligt eller att förbundet helt saknar tålamod.

Hade det inte gått att göra en rockad? Låta Francisco Pinto eller Dennis Aulander få större ansvar och samtidigt dra nytta av Kausaite i en liten annan roll.

Dessutom: oavsett sjukskrivningen borde förstås Jonte Karlsson ha blivit informerad. Här har förbundet lyckats med att trampa två nyckelpersoner på tårna. 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *