Markusson säger ”hej då!”

I dag gör Mattias Markusson sitt sista framträdande för Jämtland Basket. Hemmamatchen mot Järfälla i BasketEttan (15.00 i Torvalla Sporthall) blir 19-åringens avsked i den vitblå Jämtlandströjan.

I sommar drar Markusson iväg på ett flerårigt äventyr i USA. Han ska gå på ett ”basketcollege” där han kan satsa ännu mer på basket – och bli ännu bättre.

Troligen dessutom på ett mycket bra college. Även om MM inte varit starter i Jämtland har han en grundkompetens som amerikanska skolor lär vara jätteintresserad av. Köbildning? Ja, troligen.

Om en 217 cm lång center står redo att komma borde i stort sett de flesta division 1-skolor agera för att titta närmare på honom.

Dagens match mot Järfälla kan faktiskt också vara den sista i Sverige för Mattias Markusson. Med tanke på förutsättningarna skulle det inte förvåna Basketfeber om han blir kvar i USA tre- fyra år och sedan vet man inte vad som händer.

En lång och framgångsrik karriär i en europeisk toppklubb i Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland, Grekland?

Om Joakim Kjellbom, med sina 211 cm, kan bli dominant i Basketligan och starter i A-landslaget, då borde Jämtlandscentern kunna bli minst lika bra. Speciellt om han får flera års hård träning, matchning och skolning i världens bästa collegeliga. Den chansen fick/tog aldrig Kjellbom och här har Mattias Markusson en fantastisk möjlighet att få ordentlig skjuts på karriären.

Betänk att han bara är 19 år. Med sina nära 220 cm, sina fina händer och sin fina speluppfattning är utsikterna enorma. Räkna dessutom med att hans kommande coacher i USA kommer att tuffa till honom, både i spel och i attityd. Det är förstås en avgörande aspekt för att Markusson ska kunna ta nästa steg. Amerikansk collegebasket är knappast att ”leka med”. MM kommer till en helt ny (basket)värld. Atletisk, tempofylld och med en svintuff konkurrens som vi svenskar bara kan drömma om.

Vi ska ha klart för oss att Mattias Markusson är en unik spelare. Kanske den mest unike vi haft i svensk basket.

Det kan mycket väl vara så att vi aldrig kommer att ha en sån spelartyp och framtidsman i svenska Basketligan som vi haft de senaste två åren.

I dagens Jämtland Basket finns just nu ytterligare en spelare med potential att bli A-landslagsman, utlandsproffs i en av de bästa ligorna i Europa och… ja, vi kanske nöjer oss med det, tills vidare.

Olle Lundqvist.

Den  198 cm långe komboguarden har en dynamisk potential – fullt jämförbar med Markusson. Olles ”vårsäsong” har varit sensationell, både i Basketligan och i BasketEttan.

Torbjörn Gehrke och Zeljko Brlek har onekligen varit i en unik situation i år ity att de kunnat förfoga över två såna ovanliga pjäser.

Basketfeber kan tyvärr inte närvara i Torvalla Sporthall i dag, men vi hoppas att alla andra som har möjlighet, ger det högproducerande Jämtland U men framförallt Mattias Markusson ett passande ”tack-och-hej” för årets säsong respektive de här två åren.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *