EXTRA: Han återvänder

Dino Cinac fortsätter i Jämtland Basket.

Förhandlingarna blev klara i går och headcoach Torbjörn Gehrke är förstås supernöjd med att publikfavoriten vill fortsätta i Jämtland Basket.

– Ja, vi är oerhört glada. Dino bidrar med så mycket. Hans styrka och offervilja i försvar och hans energi. Dessutom ska vi komma ihåg att när han var tillbaka efter jul, hade han inte tränat basket på tre månader. Då förstår du hur bra han kan vara när han är fulltränad.

Cinac snittade 15,6 poäng och 6 returer på 15 matcher under fjolårssäsongen, men låg runt 20-poängsstrecket strax innan den oturliga skadan i oktober. Efter hela tre månaders rehabilitering var Dino starkt bidragande till att Jämtland avslutade säsongen med sex vinster på de sista sju matcherna. 

Den kroatiske viljespelaren – som kombinerar sin offensiva talang med att vara en riktigt stark försvarsspelare – hade flera imponerande insatser med bland annat 28 poäng mot Uppsala och 37 poäng mot Umeå. Han förlängde sedan säsongen med spel i den Kroatiska ligan där han gjorde 33 poäng i förra veckan mot storlaget Cibona Zagreb.

Cinac blir den sjätte spelaren som Jämtland förlänger med.

– Att börja säsongen med minst sex spelare (varav fyra varit med i startuppställning och samtliga spelat värdeminuter i flertalet matcher) är en otrolig fördel. Från att ha haft en, två eller tre återkommande spelare som spelat minuter året innan under mina två år i Jämtland, så har vi nu sex spelare – det vill säga 2/3 av de som ska göra jobbet, kommenterar Torbjörn Gehrke.

Jämtland har därmed klart med två EU-spelare redan i maj.

– Det är riktigt bra eftersom EU-spelare är de mest komplicerade att värva. Utbudet är inte så brett och de bästa kostar mycket.

Jämtlandscoachen ser hur klubben lägger pusselbit efter pusselbit, helt enligt den plan som skissades upp när han kom, sommaren 2014.

– Vi har lyckats med fyra av de fem saker vi satte upp som mål. Vi har gett unga spelare chansen. Inför nästa säsong har vi behållt sex av de sju spelare som vi vill behålla (Corin Henry är den ende som inte lämnat besked). Vi har lyckats knyta upp utländska spelare på nya kontrakt och vi har även etablerat oss i BasketEttan (med Jämtland U).

En viktig sak, den kanske viktigaste, saknas dock. Att gå till slutspel.

– Ja, det sportsliga resultaten är det enda som återstår. Men nu har vi i alla fall lagt grunden.

Klara för spel sedan tidigare är Olle Lundqvist, Gustav Hansson, Niklas Larsson, Anton Kobylak-Berglund samt Jaan Puidet.

Truppen börjar alltså formas för Jämtland och förutom de redan kontrakterade spelarna är det sannolikt att ytterligare tre importspelare som skall adderas till. Dessutom vill Gehrke gärna hitta en svensk insidespelare som ersättare till Mattias Markusson.

– Det (tre importspelare) är ett tänkbart scenario. Vi är mycket nöjda med hur truppen har formats så här långt och vi bearbetar nu främst USA-marknaden där målbilden är tre till antalet; en guard och två större spelare. Nivån på dessa är förstås avhängt hur väl vi lyckas med det säljarbete som nu pågår. Hittills har mottagandet var mycket positivt där den nya arenan är en starkt bidragande orsak, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson i ett pressmeddelande. 
 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *