Luleå och Udominate kraftsamlar

Östersunds uppgradering till damligalag innebär att Bloggen kommer att grotta ned sig ännu mer i denna serie. En första reflexion vi gör när vi börjar skärskåda det hela, är att Damligan 2016/17 troligen kommer att bli ännu mer ett tvålagsrace än tidigare.

SM-finalistparet Luleå och Udiminate spänner sina bågar så att det formligen knakar i alla beståndsdelar. Båda satsar på SM-guld och Europaspel igen och denna kraftmätning är förstås helt underbar. Den är dessutom det bästa tänkbara scenariot för Damligan. Nu tvingas andra klubbar att hänga på. 

Här är dagsläget i de två klubbarna:

Luleå: är fortfarande i chock efter beskedet att insidespelaren (190 cm) Josefin Vesterberg (som även varit utlandsproffs i Ruzemberok, Slovakien) lämnar för Udominate. En ”förbjuden” övergång som river upp nya känslostormar mellan klubbarna. Vesterbergs första kommentar var:

– Mitt mål är att nå till högsta nivå i Europa och då måste jag gå till en klubb som kan hjälpa mig med det, säger hon till VK.

Låter väl mycket egoistiskt kan tyckas. Lite väl mycket ”jag och mig”. Å andra sidan undrar vi om det helt enkelt är moderklubben Luleå som klantat sig. Att släppa lagets stora svenskstjärna – och dessutom en Luleåtjej – till rivalen, är förbjudet. Finns inte. 

Här måste Luleå ha kunnat ha gjort mer. Kanske hade Vesterberg helst velat vara kvar och även utgått från att klubben ville det, men möjligen blev hon så besviken på hur ledningen behandlade henne i förhandlingarna, att hon reagerade med att kontakta Umeå?

Vesterberg har skrivit ett ettårskontrakt med Uneå – men på grund av en svår knäskada lär det inte bli debut förrän i oktober-november.

Vad har då Luleå att kontra med i lagbygget?

Allis Nyström är kvar. Har värvat två talanger på 20 respektive 19 år. Janis Ndiba från Holland och svenska stortalangen Rebecka Garderyd (från Täby) som vänder hem efter ett år på college i USA.

Mannen med Guldbyxorna, Jens Tillman, jagar även landslagsduon Lollo Halvarsson (rehab, tillbaka i nov-dec) och Ulrica Holmqvist.

Lita på att Vesterbergs övergång triggat igång en ny slags motivationsglöd hos hela Luleågänget. Kan tänka oss att viljan att hålla lillasyster Udominate bakom sig plötsligt är större än någonsin.

Udominate: coachen Tamara Ruzic är kvar. Liksom Holli Mershon och Ilaria Zanoni. Har kryddat med två stjärnspelare i Josefin Vesterberg och lettiska centern (197 cm) Zenta Melnika, Riga. Den sistnämnda utsågs i fjol till MVP i både Lettlands liga samt i den östeuropeiska liga som Riga vann.

Melnika, som även varit proffs i Grekland, Italien och Runänien, bedöms vara på en hög europeisk nivå – vilket bör höja Umeås nivå en extra grad.

Oscar Stenbergs lag har dock ett orosmoment: kommer Frida Aili att fortsätta? Landslagsspelaren överväger faktiskt att sluta med basket.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *