EXTRA: spansk coach till ÖB

Östersund Basket tar ett nytt och spännande steg i sin satsning på att bli en av Sveriges bästa damklubbar. ÖB väljer att kontraktera en spanjor (!) som ny headcoach för klubbens damligalag. 

José Alberto Garcia Martinez blir den som tar över efter Krister Blomgren.

Jakten på ny headcoach har pågått i flera veckor och ÖB:s ledning har bearbetat ett flertal namn. I slutändan handlade det om tre-fyra coacher, varav flera var utländska.

Valet har fallit på en spännande spanjor som under flera år har verkat i Sverige. Främst i Högsbo, men sedan 2015 i Solna.

Martinez har en bakgrund som spelare på halvprofessionell nivå i Spanien, Irland, Frankrike och Sverige (Högsbo). Från 2015 har han alltså jobbat (på ungdomsnivå) i Solna Vikings. Där har han bland annat varit coach för F16 och P15 samt fyscoach på Solna BG.

– Vi tror att Alberto är rätt person för att utveckla våra spelare och implementera rätt strategier för att föra vidare våra viktiga värderingar, säger Krister Blomgren i ett pressmeddelande.

De faktorer som fick ÖB att välja Garcia var bland annat hans pedagogiska förmåga och mod att tänka ”utanför boxen”. Men även viljan till samarbete med andra coacher och viljan att utveckla ÖB:s specifika program.

Martinez började sin tränarbana 2005, då han fram till 2010 jobbade som coach på olika nivåer i Granada i hemlandet. Spanjoren startar sin anställning i Östersund senare i sommar, 15 augusti, för att vara exakt.

Publicerat av

Hans Andersson