”Pecka” kritisk till ”Krickes” uttalande

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson tar starkt avstånd till det uttalande som Krister Blomgren fällde i veckan. ÖB:S fjolårscoach sa i ett pressmeddelande att damelitspelare i basket tar ett större ansvar för sitt idrottande (sin klubb och sport) än herrelitspelare. Men även att de jobbar mer med hela föreningen än vad herrarna gör (tränar och dömer matcher för ungdomar).

 – Jag betackar mig för att göra jämförelser med andra företeelser, men den som påstår att våra spelare inte tar ett stort ansvar för sin sport har fel, säger Johansson i ett pressmeddelande. 

– Jag som klubbdirektör är fantastiskt stolt över våra spelare. Den tid de lägger ner och hur de som förebilder representerar vår klubb.

 ”Pecka” – som tydligen har reagerat starkt på Krister Blomgrens uttalande – betonar hur Jämtlands spelare äter, sover och lever för sin basket, 24 timmar om dygnet. 

– De brinner verkligen för sporten och det är inte bara drömmen om att bli NBA-proffs som hägrar utan även en förståelse för helheten och en ödmjukhet för föreningen.

Under säsongen har Jämtlands herrspelare i Ligan och i BasketEttan även lagt ned mycket tid på att jobba i sekretariat, varit coacher, domare, agerat prisutdelare i samband med träningar och matcher för ungdomsföreningen. De har även genomfört ”Prova-på-dagar” för barn och ungdomar, till exempel i Bräcke och bidragit med arbete i andra klubbrelaterade uppgifter.

Peter Johansson vill inte ytterligare gå i polemik med Krister Blomgren och jämföra herrarnas och damernas arbetsinsatser vid sidan av basketen. 

– Nä, jag har inga fler kommentarer än det jag sagt.

Vad Bloggen tycker om det hela?

Det var väldigt onödigt av Krister Blomgren att säga det han sa. Vi förstår ärligt talat inte varför han ska behöva slå på Jämtland Basket och på herrbasket. Basketfamiljen i Jämtland behöver hålla ihop, samarbeta och stärka varandra – inte komma med dolkstötar i ryggen.

Kanske är Blomgrens uttalande ett uttryck av frustration över att ÖB:s damer inte får samma typ av ekonomiska stöd som Jämtland Basket? Vill han påvisa, inför potentiella sponsorer att damspelare minsann lägger ned mer av själ och hjärta än herrspelare? 

Är det så att Krister Blomgren vill slå armkrok med Östersunds Fotbollsdamer, som flera gånger ”gråtit ut” i pressen över att kommunen inte ger dem bättre stöd? 

Den inställningen må i så fall ha sympati och berättigande, men då ska argument föras i ett annat forum än insprängda i en bisats i ett pressmeddelande.

Ångrar du ditt uttalande, ”Kricke”?

– Jag menar det som generellt, att damelit får ta ett större ansvar än herrelit för sitt idrottande och träna lag, döma matcher, sitta i sekretariat och jobba ihop pengar för att kunna idrotta. Det var menat generellt och det finns alltid undantag. Det JB har tolkat är att jag menar att de tränar sämre och de menar jag inte.

Under tiden fortsätter Jämtland Basket att träna försäsong. I princip sedan säsongsavslutningen har herrarna i Basketligan och Basketettan tränat tillsammans på eget initiativ. Även yngre killar har medverkat.

– Tycker det är fantastiskt roligt att killarna träffas och ”scrimmar” mot varandra i olika åldrar, helt spontant. Elitspelarna har tagit ett fantastiskt ansvar för de yngre och det är alltså öppna pass i princip varje kväll med runt 25 spelare på plats nu innan den organiserade träningen drar i gång på allvar, säger ”Pecka” Johansson.

– Engagemanget hos spelarna är stort även under säsong. En normal dag för elitspelarna i Jämtland Basket innehåller 2-3 träningspass per dag, studier på universitet eller gymnasium samt som oftast även ett engagemang i föreningen eller i samverkan med en ungdomsförening.
 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *