EXTRA: första intervjun med Garcia

En passionerad spanjor – som prioriterar disciplin, tempostark anfallsbasket och ett aggressivt försvar.

– Jag är också väldigt krävande, säger Alberto Garcia, Östersunds nye damligacoach.

Vi får tag på honom i Spanien, där han tillbringar cirka en vecka. Syftet med resan är bland annat att hjälpa Solnas jättetalang Melwin Pantzar i dennes försök att hitta en ny klubb.

– Jag har coachat Melwin i Solna i år och nu känner han sig redo att flytta ut i Europa. Han ska på en try out till Real Madrid och jag följer med för att vara ett stöd för honom. Det är viktigt att allting blir bra, inte bara basketen utan även skolan och boendet, berättar Garcia.

Pantzar spelar i Sveriges H16-landslag. Där återfinns faktiskt tre spelare och ledare från Jämtland. Adam Johansson, Oliver Gehrke samt Zeljko Brlek, som är assisterande landslagscoach tillsammans med just Alberto Garcia (irländaren Michael Bree är förbundskapten). Tala om utländsk coachbesättning!

Om vi går över till dig: vad fick dig att tacka ja till Östersund?

– Redan när Krister ringde första gången kändes det mycket intressant. Det är ett spännande projekt som Östersund jobbar med. Östersund är en basketstad och alltid när jag har mött lag därifrån har de haft bra folk och lag, som gjort bra saker. Krister har samlat en grupp som är unga och ambitiösa. 

Alberto berättar att han fick en väldigt bra känsla redan vid det första samtalet med Krister Blomgren. Det andra, via Skype, förstärkte denna känsla.

– Det har känts mycket positivt hela tiden. Att komma till en ny klubb, en ny stad, nya människor, allting kommer att bli en utmaning för mig.

Vilken typ av coach är du?

– Jag är väldigt pedagogisk. Det blir så när båda föräldrarna är lärare. Jag försöker betona värdegrunder, de som följer med sporten. Jag är också mycket entusiastisk. Basket är mitt liv, min passion. Det är viktigt att jag gör mitt bästa.

Garcia betecknar sig själv som ”krävande”, men också någon som gillar disciplin.

– Jag vill spela med ett högt tempo och aggressivitet i försvar. Jag vill att mina lag springer mycket.

Den förre Högsbo- och Solnacoachen ger ett ödmjukt intryck. Han säger sig inte vilja komma in och ändra i det koncept som redan finns i ÖB.

– Jag vill ha kontinuitet. Det arbete som Krister och de andra har lagt ned i Östersund ska få fortsätta att verka. Det är redan nu en mycket bra grupp.  Jag vill inte komma in och bara köra min egen grej.

Östersund blir Garcias första jobb som huvudcoach för ett damlag. I år var han assisterande coach för Solnas damer, konkurrent till ÖB i division 1.

Flytten från Stockholm till Östersund sker i augusti. Fram tills dess kommer Alberto Garcia att vara fullt upptagen med H16-landslaget.

– Vi ska spela EM-slutspel (i Polen, 12-20 augusti, med ett flertal läger, NM samt landskamper dessförinnan), säger han, på telefon från hemlandet Spanien.

Publicerat av

Hans Andersson