UPPDATERAD: ”Tror Jämtland kan göra en Island”

Bodil Eriksson hade en specialhälsning till sin efterträdare Erik Westin och övriga styrelsen när hon avgick som ordförande för Jämtland Basket.

– Jag tror att lilla Jämtland Basket kan kopiera vad lilla Island har gjort i fotbolls-EM, sa hon.

Det var ett årsmöte som präglades av glada miner och positiva besked både vad gäller ekonomi och framtidsutsikter, samt också av en lång rad av avtackningar.

Bodil Eriksson stod i centrum på flera sätt. Dels berättade hon om arbetet under fjolårssäsongen och dagsläget vad gäller ekonomin, dels delade hon på sedvanligt ”Bodil-manèr”, ut en mängd blomsterbuketter till välförtjänta medarbetare.

– Det har varit ett väldigt utmanande, men samtidigt ett otroligt givande och roligt år. Jag har suttit två år som ordförande och jag ångrar inte en sekund. Det har varit en fantastisk resa. Men just nu känns det vemodigt och jag kommer att sakna många saker, sa hon.

Eriksson lämnar över ordförandeklubban i ett skede där Jämtland övergår från minus till plus, från ett negativt eget kapital till ett positivt sådant.

– Vi har kämpat jättehårt i många år. Från början hade vi nästan en miljon i negativt eget kapital. Äntligen är vi på plus, även om det bara är 3 000 kronor.

Jämtland Basket gör sitt fjärde raka vinstår. Totalt handlar det om 522 000 kronor i vinst mellan 2012 och 2016.

Förutsättningarna inför nästa säsong är dessutom klart lovande. Invigningen av Nya Sporthallen är planerad till slutet av oktober och med en helt nya arena, hoppas Jämtland Basket på ett rejält uppsving på alla områden.

– Vi får helt andra förutsättningar med bland annat ledskärmar, ljud och ljus. Vi kan göra fantastiska event av matcherna, vilket är otroligt inspirerande, säger nye ordföranden Erik Westin.

Erik följer i sin pappa Sörens fotspår. Sören var Jämtlandsordförande i två omgångar. Nu ska Erik stå på egna ben och forma styrelsearbetet på sitt sätt.

– Jag är inte van att prata inför folk, så det måste jag bli bättre på. Det är i alla fall en spännande säsong vi går in i, där vi är långt framme i vårt truppbygge. Dessutom är vi skuldfri för första gången på tio år. Som förening har vi potential att nå höjder, förklarade Erik Westin.

Bodil Eriksson förklarade att hon hade fått en vision under pågående fotbolls-EM i Frankrike.

– Jag tror att Jämtland Basket kan göra som Island. Vi säger att vi är en liten förening, men med vårt ledarskap och laganda, tror jag att vi skulle kunna ”göra en Island”.

Bodil erkände att det på ett område finns en viss besvikelse när hon tittar i backspegeln.

– Vi har haft många utmaningar, men jag tycker att vi har gjort ett rätt hyggligt jobb under dessa år. Sportsligt sett var vi bara en vinst från slutspel i år, delvis beroende på två oturliga skador. Men jag kan erkänna att vi hade önskat oss lite mer sportsliga resultat under de här åren.

Hemmapremiären i Basketligan är tänkt att ske i slutet av oktober. Eftersom tidsplanen för invigningen av Nya Sporthallen är osäker, har Jämtland tvingats flytta sina två första hemmamatcher.

– Kommunen kan inte lova att arenan och restaurangen är klar i början av oktober. Preliminärt blir det hemmapremiär mot Umeå, i omgång 4, berättar klubbdirektör Peter Johansson.


Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

 Fakta från Jämtland Baskets årsmöte

Nya styrelsen: Ordförande. Erik Westin (nyval). Övriga ledamöter: Nils Johansson och Roger Sahlén (kvarstår), Martin Godenius och Malin Heilborn (båda nyval 2 år), Johan Gavelin (nyval 1 år), Magnus Nilsson (nyval, adjungerad).

Avgår: Bodil Eriksson, Bill Gällman, Hanna Gustafsson.

Valberedning: Jonatan Bohlin, Stefan Hellgren, Olof Arvidsson.

Årets resultat: Vinst på 49 744 kronor.

Eget kapital: 3 377 kronor.

Notera: Redovisar ett positivt eget kapital för första gången på nio år.

Omsättning: 2011/12: 4,8 miljoner kronor. 2012/13: 5,3 miljoner. 2013/14: 5,2 miljoner. 2014/15: 5,4 miljoner. 2015/16: 4,3 miljoner.

 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *