UPPDATERAD: Jämtland i All Star Team

Här kommer nästa stora framgång för Jämtland Basket. Vid det nyss avslutade Nordiska Mästerskapet i Finland blev två av de tre JB-spelarna uttagna i All Star Team!

Komboguarden Olle Lundqvist och forwarden Oliver Gehrke gjorde båda en sån övertygande och stabil insats att de blev nominerade till förstalaget i H18 respektive H16. 

Lundqvist och Gehrke var faktiskt de enda svenska herrspelare att bli uttagna i turneringens All Star Team. Den förstnämnde gjorde en grandios insats. Han var lagets bästa spelare i effektivitet, returer, assist och bollstölder. Dessutom näst bäst i poäng (10 poäng per match). Olles nästan unika allsidighet gjorde att lagledningen matchade honom på nästan alla fem positioner.

Lundqvists uttagning i All Star Team är kanske extra tung eftersom han är den enda 99:an som fick plats i laget.

Gehrkes prestation i Finland måste också betonas. Han snittade 12,6 + 7,2 och valdes till bästa centerforward i turneringen.

Adam Johansson, från guardpositionen, fyllde på med 7,8 + 2,8 i H16-laget.

Det här är förstås ännu ett mycket stort glädjeämne för Jämtland Basket – som i fjol hade åtta (!) spelare uttagna i olika landslag.

Nyvalde ordföranden Erik Westin myser åt de enorma framgångar som Jämtland och Östersund når just nu. I fjol hade de två klubbarna totalt hela 17 spelare i olika landslag. Från 15 upp till U20-nivå. Det är troligen en siffra som saknar motstycke i svensk basket när det gäller föreningar av samma storlek.

De senaste årens exempellösa framfart på ungdomssidan är ett bevis för att klubbarnas ambitiösa satsning på Talangprogrammet (med välutbildade coacher, klok barn- och ungdomsträning, basketgymnasium, matchning mot de bästa svenska lagen i Stockholmsserien, utlandsläger med mera) är helt rätt. 

Klubbdirektör Peter Johansson säger så här om sina spelares framfart på Jämtland Baskets hemsida:

– Fantastiskt roligt, men kanske inte helt oväntat. Killarna har kvaliteter och framförallt lägger de ned väldigt mycket tid på att bli bättre.

Det sistnämnda kan Basketfeber verkligen instämma i. Ungdomsspelarna i Jämtland tränar väldigt mycket. Sommar som vinter. Högsäsong som lågsäsong. 

Det körs planerade träningar med coacher, men även spontana träningar som spelarna själva iscensätter.

Den här träningskulturen som har byggts upp genom åren är imponerande att se. Det är också en stor faktor till att Jämtland Basket/Östersund Basket har en av Sveriges bästa ungdomsarbeten.

Peter Johansson igen:

– Vi har lyckats med talangtrappan. Samarbetet med Östersund Basket, Basketgymnasiet och vårt Jämtland U i Basketettan, gör att vi steg för steg kan skörda egna ligaspelare.

Enligt Peter Johansson är det dessutom inte slut på talangflödet underifrån. 

– Det finns ytterligare ett antal tjejer och killar som knackar på dörren till våra A-lag och som tränar lika mycket som våra landslagsspelare.

”Peckas” egen son, Daniel, kan bli nästa export till landslaget och sommarens EM-kval. Han är uttagen till H18-landslagets träningsläger i Estland, 7-14 juli. Om Daniel gör en bra insats där, stärks förstås chanserna till att han kommer med i truppen till EM-slutspelet i Sarajevo, Bosnien/Herzegovina, 21-31 juli.


Peter Johansson, glad klubbdirektör i Jämtland Basket.

Nyvalde Jämtlandsordföranden Erik Westin myser förstås, där han sitter på sin stol, på egna IT-firman på Prästgatan.

– Om ni inte har sett någon division 1-match med Jämtland U, tycker jag att ni absolut ska göra det nästa säsong. Grabbarna spelar dessutom en fantastiskt fin basket, säger Westin, väl medveten om att landslagssuccen ger råg i ryggen till både ledare och övriga spelare i JB och ÖB.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *