Widell, Boucari, Vukovic…

Nästa vecka startar lagträningen för alla eller nästan alla seniorlag i basketsverige. Vi talar då om Basketligan, Damligan samt de fyra division 1-serierna. Det finns dock vissa spelare som tyvärr kommer att fortsätta sin ”basketsemester”. 

Vi talar om de spelare som har lagt av med basket – i vårt tycke alltför tidigt. Istället för att vara fullt upptagen med försäsongsträning och inrikta sig på en ny säsong, har de valt att trappa ned eller sluta helt.

Orsakerna har varit olika. Tappad hunger, skador, familjesituation med mera. Eller också helt enkelt en prioritering där valet blivit ett civilt heltidsjobb framför ett icke alltför högt avlönat basketspel.

Här ska vi räkna upp de spelare som skulle ha kunnat göra en insats i Jämtland Basket, antingen i Basketligan eller i den till i år ytterst intressanta division 1 norra (Jämtland U). Eller varför inte som ledare?

Jimmy Widell. Född 1987. 28 år gammal. En envis ryggskada (diskbråck) har tvingat den förre Jämtlandsguarden att sluta. Viljan att fortsätta fanns där och Jimmy gjorde verkligen tappra försök att komma tillbaka, men på hösten 2014 gick det inte längre. Väldigt trist att kroppen säger ifrån. Med sin fantastiska inställning, sin intensitet och försvarsstyrka, hade han med råge fyllt sin plats i Jämtland. Bor kvar i Östersund och jobbar som idrottslärare i Krokom. 

Serabilo Boucari. Född 1985. 31 år. Fostrad i Plannja där han tog SM-guld med bland annat Andrew Michell. Flyttade till Östersund för ett antal år sedan och har i två omgångar spelat för Jämtland Basket. Den senaste sejouren var under Pontus Frivold, 2013/14. Landslagsman för Togo. ”Bilo” skulle, med sin enorma fysik, kunna vara en tillgång både för Jämtland A och Jämtland U. Åldersmässigt har han flera år kvar på toppnivå. Ett krävande jobb och familjesituation gjorde dock att han lade av för några år sedan. Bor kvar i Östersund.

Andreas Karlsson. Född 1989. 27 år. Tackade nej till en fortsättning i Jämtland Basket, sommaren 2014. Skrev istället på för Solna Vikings. Övergången blev dock aldrig av eftersom Solna strax därefter drog sig ur Basketligan. Jämtland Baskets klubbledning försökt få tillbaka Karlsson men utan framgång. Nu har den allsidige  guarden valt att lägga skorna på hyllan. En stor förlust, både för Jämtland och för svensk basket. Den förre lagkaptenen i Jämtland – som var uttagen i Sveriges landslag till Universiaden i Ryssland – hade kunnat vara en nyckelspelare flera år framåt hos Torbjörn Gehrke. Andreas är också kvar i Östersund, där han har jobb.

Srdan Vukovic. Född 1986. 30 år. Värvades till Jämtland Basket från Trelleborg i fjol sommar, efter två grymt starka år i BasketEttan. Där hade han varit hela seriens klart bästa spelare. Var tänkt att få sitt stora genombrott i Basketligan, men en långvarig ljumskskada förstörde allt. Hade han stoppat upp i tid och rehabtränat bort problemen, skulle han kanske ha spelat fortfarande. Nu har den tuffe forwarden förmodligen stängt butiken för gott vad gäller elitspel. Så synd. Srdan skulle vara en idealisk pusselbit, inte minst i årets unga Jämtland U, där han med sina unika egenskaper kunde vara som en trygg pappa för alla oerfarna spelare. Med sin storlek, sin allsidighet och inte minst sin inställning, skulle han kunna tillföra otroligt mycket på division 1-nivå. Vukovic är i alla fall kvar i Östersund och bor nästan granne med Serabilo Boucari – en av hans bästa vänner.

Stefan Hellgren. Född 1986. 30 år. Med sin eminenta fysik, skapad i Luleå, hos Plannja Basket, skulle han med lätthet och fortfarande kunna vara en framgångsfaktor i Jämtland Basket. Istället har Hellgren valt att kliva av elitsatsningen. Ett nytt jobb och bildandet av familj vägde över. Han har dock fortsatt att vara aktiv i jobbet bakom kulisserna. Både som styrelseledamot i Jämtland och som ledare i herrsektionen. Han har även motionsspelat med Lillhärdal i division 2. Nu är det slut med en del av det. Enligt uppgift ska Hellgren flytta från Östersund och Jämtland. Edsbyn är den nya bostadsorten. Stefan har ändå fortfarande ett finger med i Jämtland Basket. Valberedningens ordförande Jonatan Bohlin har lyckats få kvar 30-åringen i valberedningen. Det tackar vi för.

Magnus Gärdin och Olle Björklund är två andra jämtar som både ålders- och kunskapsmässigt hade kunnat vara med i Jämtland Basket i år. Båda är födda 1986 och båda tillhörde Sverigeeliten i sin åldersklass. De slog igenom som jättelöften och fick tidigt debutera i Basketligan, men av olika orsaker lade de av i tidig ålder. 200 cm långe Gärdin tvingades sluta på grund av knäskada. Björklund, 198 cm lång, är en av de största ungdomstalanger som fostrats i Jämtland Basket. Han var något av nyckelspelare i 86-landslaget (under Per Källman) och blev som 15-åring utsedd som Miki Herkel-stipendiat. Björklund ledsnade dock tidigt på basket och valde enligt uppgift, istället satsa på en civil karriär. Magnus Gärdin å sin sida, bor numera i Göteborg.

Filip Ferm är en annan spelare vi tänker på. Han ville satsa vidare i Jämtland Basket, men kunde inte. Orsak: en envis och mystisk knäskada (inflammation). Ferm spelade flera ligamatcher under Dennis Aulanders ledning, innan han tvingades bromsa in sin satsning. Nu finns det dock en öppning för comeback. Den 24-årige forwarden, som redan i fjol sommar testade att börja träna med Jämtland A, har enligt uppgift blivit allt bättre i sitt tidigare så problemfyllda knä. Ferm är därför sugen på att göra ett nytt försök att återkomma i elitspel. Måtte han lyckas. Den atletiske jämten är i sanning en oslipad diamant. Det insåg snabbt Torbjörn Gehrke när Ferm i fjol dök upp på Jämtland Baskets första sommarträning. ”En otrolig talang” utbrast Gehrke, sedan Ferm med bravur duellerat mot spelare som Mattias Markusson, Srdan Vukovic, Anton Kobylak och Gustav Hansson.

Publicerat av

Hans Andersson