Förre jämten till AIK

Hårdsatsande AIK förstärker med en gammal Jämtlandsspelare. Forwarden Jesper Eliasson är klar för ”Gnaget”.

– AIK är klubben som funnits i mitt liv sedan jag var barn. Det är stort att jag har chansen att representera klubben, menar 22-åringen i ett uttalande på AIK:s hemsida.

– Med den satsning som AIK gör inom basketen känns det som ett måste att vara med på.

Stefan Jovanovic, lagledare i AIK, beskriver Jesper Eliasson så här:

– Det är få spelare på den här nivån som besitter den spelförståelse och spelintelligens som Jesper har. Många spelare tendererar att hamna i samma rörelsemönster och agerar förutsägbart. De kommer därmed in i tilltrasslade situationer, men Jesper är kvicktänkt och irrationell för att kunna ”besvara” enskilda frågor snabbt och skapa ytor för sina lagkamrater.

AIK:s och även Djurgårdens frejdiga satsning är enormt uppfriskande. De tillför faktiskt en ny dimension till svensk elitbasket. Om klubbarna sköter sina kort rätt bör det finnas stor chans att de ska kunna gå i land med sina mål redan kommande säsong. Det vill säga gå upp i Basketligan.

Steg 1 för att detta ska ske är att båda klubbarna placerar sig bland de fyra bästa i division 1 norra. Den uppgiften bör vara klart överkomlig med tanke på hur lagens spelartrupper ser ut. 

Väl där kommer AIK och Djurgården att behöva vara topp-2 eller topp-3 (beroende på hur många klubbar som flyttas upp i Basketligan). På förhand känns det som att det endast är ett fåtal andra föreningar som vill eller som har potential att ta steget upp. Just nu är det väl bara Högsbo som kan räknas in i den skaran.

Av de två uppstickarna från Stockholm är det framförallt AIK Basket som inger extra stor respekt. ”Gnagets” muskelstyrka är inte att leka med och faktum är att den känns ända upp till Jämtland. 

Samgåendet med Solna Vikings betyder förstås mycket på alla plan. Coachen Peter Grinbergs Anell får en uppbackning som få andra klubbar kan uppbringa. Faktum är att AIK redan i dag har egenskaper som ingen annan division 1-klubb varit i närheten av.

Vi tänker på faktorer eller områden som publikpotential, organisation, historia och inte minst det allmänna attraktionsvärdet. Eftersom Stockholm är Sveriges i särklass största basketdistrikt finns det även en väldigt stor rekryteringspotential för AIK och Djurgården.

Publicerat av

Hans Andersson