EXTRA: Här är Jämtlands nye pointguard

Här är han – Jämtland Baskets nye pointguard: Jabril Durham, 22 år och 185 cm från Arkansas i NCAA division 1.

Durham blir alltså ersättare till fjolårets poängkung i Basketligan, Corin Henry. Men han kommer sannolikt inte att göra lika mycket poäng som sin föregångare.

Durham är mer av en spelmotor. Eller en klassisk spelfördelare som hellre söker passning än sitt eget skott.

Amerikanen beskrivs som en klok bakplansgeneral, med bra spelförståelse, ett snabbt första steg och ihärdig i försvar.

Jabril Durham kommer direkt från spel i en av USA:s bästa collegeserier, Southeastern Conference (SEC) där han startade för University of Arkansas (Razorbacks) under fjolåret. 

Motståndet utgjordes av flera spelare som gick tidigt i årets NBA-draft, med bland annat LSU:s storstjärna Ben Simmons, som valdes som nummer 1 av Philadelphia 76ers.

22-årige Durham var framträdande i flera individuella statistiska tabeller i SEC och i hela USA med en andra plats i assists med 6,3 per match (12:a i landet), trea i steals med 1,6 per match. Jabril var dessutom 1:a i SEC i förhållandet mellan assist och turn-overs med 3,6 assist/TO (5:a i hela NCAA). 

Han var den enda spelaren i USA som under fjolåret hade flera matcher med över 10 poäng, 10 assists och 5 steals.


Torbjörn Gehrke är synnerligen nöjd med sitt senaste nyförvärv.

– Vi har letat efter en ”pass-först” pointguard som kan styra vårt anfallsspel och som kan spela press-försvar över hela planen. Jabril kan också göra poäng vilket han visade under sin tid i juniorcollege, men han är framförallt en noggrann speldirigent med väldigt få bortkastade bollar i jämförelse med hans produktion. Det visar också hans statistik. Han har dessutom spelat på allra högsta collegenivå mot flera spelare som går raka vägen in i NBA, säger Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrke i ett pressmeddelande.

– Jabril gjorde ett väldigt gott intryck på oss och verkar vara en jordnära kille som har säkert kommer att smälta in i laget och staden snabbt.

Att döma av de många fina siffrorna verkar Jabril Durham hålla hög klass. Då kan man fråga sig om han inte varit attraktiv för andra och bättre klubbar och ligor?

– Det finns hundratals spelare där ute som inte fått jobb. Marknaden är översvämmad och därför kan vi i Jämtland konkurrera med de stora bjässarna. Ett problem kan vara att han bara snittade 6,2 poäng och många lag vill ha mer av en poänggörare, mer av en Corin Henry-typ. Men för vår del är Jabril precis en sån spelare vi vill ha. En som kan spela försvar och passa, förklarar Torbjörn Gehrke.

Passningar, ja. Spana gärna in höjdpunkterna från Durhams senaste matcher här nedan så förstår ni. Det är faktiskt lite av Corin Henry-klass på en del framspelningar.

Jabril Durham kommer direkt från college – ett faktum som ibland kan spela de inblandade ett spratt.

– Trots att Jabril saknar erfarenhet från europaspel är vår känsla att han är en stabil ledare på planen och att vi sammantaget kan bli både mer effektiva och mer attraktiva att titta på. Vår bakplan känns riktigt intressant, inte minst försvarsmässigt, säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson.

När kommer Jabril till Sverige och Jämtland?

– Han anländer tillsammans Dino Cinac, Preston Purifoy och Mike Brusewitz senare i veckan. Jaan Puidet väntar på slutgiltigt besked om han kommer att vara med i Estlands EM-kval under kommande veckor.

Så här säger Jabril Durham själv om flytten till Östersund, Jämtland Basket och den svenska Basketligan:

– Jag vill tacka Jämtland Basket för den här chansen och jag kommer som hungrig rookie att göra allt för att vi skall vinna. Jag hoppas kunna göra skillnad i Basketligan. Vill också tack min familj, mina vänner och min agent för allt stöd, säger Jämtlands nyförvärv.

Fakta Jabril Durham:

Längd: 185 cm

Position: Point Guard

Född: 1994

Vikt: 80 kr

Nationalitet: Amerikan

Karriär:

2015-2016: Arkansas (NCAA): 32 matcher, 6,2 ppg, 3,5 rpg, 6.3 apg, 1,6 spg. FGP: 39,6 %, 3 PT: 28,4 %. FT: 79,2 %

2014-2015: Arkansas (NCAA): 36 matcher

2013-2014: Seminole St.CC (Juniorcollege)

2012-2013: Lubbock Christian (NAIA)

Highlights:

 

Publicerat av

Hans Andersson