UPPDATERAD: Jättechans för Olle


Olle Lundqvist under en av fjolårets matcher i Basketligan. Foto: Martin Nilsson

Tala om jättechans. Jämtlands H18-landslagsman Olle Lundqvist är uttagen till en NBA-camp i Finland i nästa vecka.

– Jag är stolt över att få vara med, säger 16-åringen till Bloggen.

NBA-campen riktar sig varje år till H17-spelare. I år det årskullen födda 1999 (Olle Lundqvist fyller 17 i november).

Toppspelare från över 25 länder i Europa har valts ut av FIBA (Internationella förbundet), NBA (amerikanska proffsligan) samt respektive länders basketbollförbund.

NBA och FIBA har (under namnet ”Basketball without borders”) från 2001  genomfört totalt 46 camper i Europa för H17-spelare. 27 städer och 23 länder på sex kontinenter har varit arrangörer. Hela 2 500 deltagare från 131 länder har figurerat i lägren genom åren.

I fjol hölls NBA-camperna i Spanien (Kanarieöarna), Sydafrika (Johannesburg) och Dominikanska Republicken (Santo Domingo. På alla ställen fanns det både coacher och spelare från NBA, men också scouter från hela världen.

2015 hette Sveriges representant Sami Harun från Fryshuset. I år är det alltså Olle Lundqvist som får bära Sveriges färger.

Tala om skyltfönster – eller hur?

– Ja, verkligen.

Är det också NBA som du vill till, i slutändan?

– Ja, jag vill nå så långt som möjligt.

Campen för spelare från norra Europa hålls i år i Kisikallio i Finland – samma plats och hall där Lundqvist spelat NM i somras med Sveriges H18-landslag. Förutom träningar blir det förstås även internmatcher.

Enligt FIBA är det inte bara det speltekniska som kommer att värdesättas under veckan, utan programmet fokuserar även på betydelsen av utbildning, ledarskap, karaktärsdaning och hälsa.

– Jag vet inte särskilt mycket om lägret, bara en del från de samtal jag haft med Sami Harun. Jag fick en officiell inbjudan och på tisdag flyger jag till Stockholm och sedan åker vi till Finland.

Beskedet är förstås en jättesporre för Olle Lundqvist som i år hoppas ta ytterligare ett steg på utvecklingsstegen.

Efter att i två år fått göra en del inhopp i Jämtland Baskets ligalag, är siktet i år att få regelbundet med speltid i Torbjörn Gehrkes lag.

– I år känner jag mig mycket mer redo än vad jag gjort de senaste två åren. Nu tror jag att jag kan bidra med mer än tidigare. Jag ska i alla fall gå ”all in” och satsa allt vad jag kan.

Publicerat av

Hans Andersson