Mera om Jabril Durham


Bo Wagenius, scoutingchef i Jämtland Basket.

Jämtland Baskets nye pointguard Jabril Durham har samma agent som en viss Evaldas Zabas – en av Jämtlands stora succespelare på senare tid.

– Vi har sedan en längre tid haft kontakt och samarbete med Durhams agent, Matt Slan. Det var han vi jobbade med när vi värvade Evaldas Zabas från England eftersom då var Zabas agent, berättar scoutingchefen Bo Wagenius.

Alla Jämtlandssupportrar hoppas förstås att Jabril Durham ska göra samma succé som den skicklige litauern. Men om så blir fallet kommer det sannolikt inte att handla om en renodlad kopia av Zabas.

Durham är en helt annan guardtyp. Wagenius förklarar:

– Vad jag gillar hos honom är hans försvarsspel. Och att han så snabbt kan växla om till anfall. Men framförallt hans vårdade passningsspel, där han gör få misstag.

Wagenius igen:

– Jag tycker att det är dags att hitta en ren pointguard efter många säsonger med poänggörande guards. Jag tänker på spelare som Zabas, Henry och Andrew Mitchell.

De fyra personer som varit involverade i arbetet runt värvningen är förstås också Torbjörn Gehrke, samt klubbdirektör Peter Johansson, men även nye ordföranden Erik Westin. 

Enligt uppgift är det ”Pecka” Johansson som varit den mest drivande i processen. Kanske just för att han själv var pointguard och därför vet betydelsen av den spelartypen. Men också för att Durham i sin spelstil påminner om Johansson; försvarsstark, spelklok och passningsorienterad.

– Gehrke och jag har kollat och utvärderat  Jabrils spel och personlighet. Det har varit en lång och noggrann process, med utvärdering, analys och referenstagning innan man går vidare med en spelare. Särskilt när det gäller mindre amerikanska spelare, där ofta tillgången är större än efterfrågan.

Apropå Durhams agent Matt Slan. Han jobbar också för Yannick Anzuluni, Umeås stora stjärna i fjol. Slan har också Josh Wolfram (ny i Umeå) och Akeem Wright, tidigare i Sundsvall, i sitt team. Det betyder att Slan känner väl till nivån i Sverige.

Bosse: berätta gärna lite om den liga som Jabril Durham spelat på?

– Det är Southeastern Conference (SEC). Bland det lag som Arkansas möter finns bland annat Kentucky, rankat som trettonde lag i NCAA 1 och Texas A & M, rankat som femtonde lag. Arkansas slutade på nionde plats av 14 lag i SEC.

– Lagen i SEC har bland annat fått fram nuvarande NBA- och OS-spelare som DeAndre Jordan och DeMarcus Cousins.

SEC rankades i fjol som sjätte bästa conferencet i NCAA division 1. Jabril Durham har onekligen spelat på den högsta nivå i college-basketen i USA.

I årets NBA-draft blev dessa spelare från draftade från SEC:

Ben Simmons, Louisiana State University till Philadelphia 76ers, som nr 1.

Jamal Murray, Kentucky till Denver Nuggets, som nr 6.

Wade Baldwin, Vanderbilt till Memphis Grizzlies, som nr 17.

Skal Labissiere, Kentucky till Phoenix Suns, som nr 28.

Damian Jones, Vanderbilt till Golden State Warriors, som nr 30.

Tyler Ulis, Kentucky till Phoenix Suns, som nr 34.

Publicerat av

Hans Andersson