Basketbussen på färd mot Luleå


Nya USA-duon Taylor Proctor och Jabril Durham.

Luleå är platsen för höstens största baskethelg för Jämtland och Östersund. Totalt nio (!) träningsmatcher väntar för Jämtland och Östersunds fyra liga- och division 1-lag.
Fyra lag och närmare 50 spelare och ledare lämnade Östersund vid 16-tiden på torsdagen. Framför sig har de närmare 60 mils resa till Norrbotten och ett av Sveriges basketcentrum.

I Luleå finns två ligalag samt hela fyra (!) division 1-lag. Dessutom Sveriges kanske finaste basketarena, Luleå Energi Arena.

Jämtland Basket ska spela fyralagscupen Quality Hotel Basketball Tournament. Motståndare blir Luleå samt finska toppduon Pyrinto (finalist i fjolårets finska mästerskap) och Karhu (tvåa i grundserien).

– Det här är två klassiska lag, Finlands motsvarighet till Norrköping och Uppsala, alltså inga ”svänggäng” säger Torbjörn Gehrke.

Vad förväntar du dig av ditt nya Jämtland?

– Eftersom vi inte spelat några matcher än och inte hunnit sätta några regler för hur vi ska uppträda i själva spelet, förväntar jag mig ett bättre jobb på söndag än i morgon.

Den stora skillnaden mot i fjol är att Jämtland spelar utan renodlad center (Najee White och Mattias Markusson har lämnat laget) och därför kommer att bygga spelet på stor rörelse, aggressivitet och ett utstuderat lagspel.

– Defensivt behöver vi vara mer aggressivt eftersom vi inte har några jättestora spelare under korgarna, menar Gehrke.

Hur har de första veckorna varit med det nya laget?

– Efter den första veckan var jag extremt nöjd. Då kände jag att det inte fanns några gränser för hur bra laget skulle kunna bli. Nu, när vi har börjat införa fler system och saker, har det blivit mer komplicerat och fler misstag. Men det är sånt som måste till för att det ska bli bra längre fram.

Hur ser dina tre nya amerikaner ut?

– Bättre än vad jag hade hoppats på. De är lite smartare, lite mer verbala, allmänt lite bättre killar och tränar med lite mer intensitet än vad jag hade förväntat mig. Jag menar, det är inga NBA-spelare vi har värvat, men de är riktigt bra.

Enda spelaren som saknas i Jämtland är Jaan Puidet, som har ryggproblem (en disk).

– Disken klämmer på nerven och det har gjort jätteont i veckan, men i dag är det bättre. Jag hoppas kunna börja träna igen på måndag, säger estländaren.

Östersunds damlag avreste med bara en tränare, Wiktor Buzska. Nye headcoachen Alberto Garcia ansluter sent under torsdagen eftersom han har steg 4-utbildning i Stockholm.

Det mest spännande är förstås hur ÖB agerar med sina två utländska spelare, speciellt med nya powerforwarden Taylor Proctor. Hon anlände så sent som under onsdagen och hann bara med en natts sömn innan det vankas en långresa.

Matcher mot trippla SM-guldmedaljören Luleå blir förstås en fingervisning så god som någon på var ÖB står just nu.

– Det viktigaste är att vi verkligen krigar och bjuder på bra motstånd, säger Elin Setzman – ny från just Luleå och alltså SM-guldmedaljör i fjol.

Du har varit ett tag i Östersund och blivit bekant med både staden och laget – ven bli hur trivs du?

– Superbra! Staden är liten och mysig, ungefär som Luleå. Vi i laget kommer jättebra överens och jag gillar verkligen Alberto och Wiktor. Jag tror att det kommer att bli en jättebra säsong.

Fakta/Baskethelgen i Luleå

Jämtland A: Fredag mot Luleå. Lördag: mot Karhu. Söndag: mot Pyrinto.

Östersund A: Lördag och söndag mot regerande SM-vinnaren Luleå.

Jämtland B: Matchar mot seriekollegorna Luleå BG och LF Furure.

Östersund U: Möter seriekollegorna Luleå BG och Luleå Stars.

Publicerat av

Hans Andersson