Brleks Jämtland U redo för seriepremiär


Coachen Zeljko Brlek är redo för en ny säsong i Basketettan norra. 

Jämtland Baskets division 1-lag är redo för en ny säsong. Helgens premiär spelas i Uppsala och Stockholm. Motståndare är Uppsala och KFUM Central.

Coach är, precis som i fjol, Zeljko Brlek och rutinerade Anders ”Bagarn” Olsson. Truppen innehåller bland annat hela sex U-landslagsspelare.

Jämtland Baskets satsning på unga talanger tog under förra säsongen fart rejält när man redan debutsäsongen lyckades komma på andra plats i Basketettans vår-serie. 

Målet att etablera sig i den näst högsta divisionen klarades galant. Inför årets säsongspremiär är Zeljko Brlek, som också ingick i landslagsprogrammet den gångna sommaren, laddad:

– Efter en hel sommar av basket med svenska landslaget där jag fick äran att både representera Jämtland och Sverige i ett historisk EM med herrar U16 var det dags att fokusera på framtiden på hemmaplan. Med några förfrågningar här hemma i Sverige och även något från utlandet var det egentligen inget snack om ett annat beslut än att vara kvar i Jämtland Basket och Östersund. Jag kom till klubben tillsammans med (Torbjörn) Gehrke för två säsonger sedan och vi har haft ett mål kring talangprogrammet och det är verkligen stimulerande att få se hur de här unga talangerna utvecklas, säger Brlek till Jämtlands hemsida.

Årets Basketetta är mer intressant än någonsin eftersom nystartade hårdsatsande Stockholmsklubbarna AIK och Djurgården är representerade.

De båda får hantera favorittrycket i Basketettan Norra tillsammans med en annan anrik klubb: Alvik Basket. De fyra främsta i serien utgör tillsammans med motsvarigheten i Basketettan Södra, den åtta lag starka Superettan som startas efter nyåret. Övriga lag spelar Basketettans vår-upplaga.

Jämtland Basket eller ”Jämtland U” har som alla förstår utveckling som hög prioritet – men samtidigt vill man självklart prestera och vinna matcher.

– Utgångspunkten är att alla skall få spela värdematcher. Vi vill undvika att spelare skall fastna på ligabänken och ledsna. Förutsättningarna för att båda träna och tävla på rätt nivå är mer eller mindre optimala just nu, säger Jämtlands klubbdirektör Peter ”Pecka” Johansson.

– När vi deltar i Basketettan tävlar vi för att vinna. Vi brukar påpeka för omgivningen att vi inte pratar om ett Utvecklingslag, utan ett ungt lag under stark utveckling. Vi tror att det kommer att finnas ett intresse att följa det här laget, inte minst från våra basketfans men även från övriga intressenter.  

Årets Jämtland U har tappat två av sina tongivande spelare från i fjol. 217 cm långe centern Mattias Markusson, som flyttat till USA och Loyola University, samt guarden Stefan Zivkovic, som verkar flytta söderut för division 1-spel. Även Anton Boethius har flyttat. I hans fall handlar det om Umeå, där 21-åringen precis har börjat att studera.

Jämtland U inleder alltså säsongen med en bortadubbel mot Uppsala och Central och fortsätter sedan ytterligare en vända till Stockholm nästkommande helg då Alvik och AIK står för motståndet. Hemmapremiären (i Torvalla Sporthall) sker 16 oktober då Luleå BG gästar Östersund.

Här är Jämtlandstruppen i dagsläget:

Oskar Alm, Nils Axelsson, Oliver Gehrke, Adam Johansson, Daniel Johansson, Hugo Johnson, Mikael Jönsson, Simon Jonsson, Anton Kobylak-Berglund, Olle Lundqvist, John Pålsson, Johan Petersén, Petter Salmonsson, Cevin Thima-Olofsson, Toré Walldén, Jacob Ward, Edvin Wikberg och Rasmus Willers. 

Head Coach: Zeljko Brlek. 

Assisterande coach: Anders ”Bagarn” Olsson.

 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *