Så här slutar Damligan


Iilaria Zanoni, till vänster, är en av profilerna i Umeålaget.

”Alla” andra gör det så varför ska inte Basketfeber kunna det också?

Därför: här kommer årets ranking av Damligan. Så här tror vi att grundserien slutar (efter 27 matcher):

1. Udominate. Umeålaget gör en kraftsamling som saknar (!) motstycke i svensk dambasket. Tamara Ruzic har ett lag och framförallt en trupp som ska köra över allt motstånd. Närmast ett fiasko om det inte blir SM-guld. Kommer man överhuvudtaget att förlora någon match på svensk mark i år?

2. Luleå. Har hamnat i skuggan för storsatsande Umeå. Det passar nye coachen David Visscher perfekt, som behöver tid för att bygga det nya Luleå. Sveriges kanske mest sympatiske basketcoach (som på flera sätt är en kopia på helyllekillen John Dieckelman) kommer att utmana om SM-guldet. Luleå lär bli bättre ju längre säsongen går, men man saknar både lite av den spets och bredd som Umeå har. Solklar tvåa.

3. Alvik. Nya coachen Jurgita Kausaite har sannerligen något att bevisa. Det plötsliga och oväntade avskedet från Sverige Dam har förståeligt nog triggat igång en motivationsprocess hos henne som kommer att påverka Alvik positivt. USA-duon Angel och comebackande Wilson tillsammans med unga guardtalangen Klara Lundquist är en vinnande trio. Har rutin i laget som kommer att vinna många matcher.

4. Norrköping Dolphins. Imponerade i premiären borta mot Visby. Tog bland annat 51 returer. Nya finska centern Sofie Pelander (192 cm) hade en double-double med 19+15. Uppbackade av Matilda Claesson och Cajsa Uhrström har Jesper Sundberg där en trio som står sig bra mot de flesta lag.

5. Telge. Här är ett (ungt) lag som kommer att växa under säsongen. Nye coachen Viktor Bengtsson har adderat två utländska proffs, Portia Durett och Jasmine Gill. De blir förstås viktiga. Blott 16-åriga PG:n Patricia Elias blir spännande att följa.

6. Uppsala har tappat det mesta. Klubbnamn, sponsorer, pengar och spelare. Men Kelly Grant och Tomas Jackson är kvar. Grant är en av Sveriges bästa coacher. Deras närvaro betyder mycket. Christy Bacon får ett stort ansvar. Hon lär få utländskt sällskap under säsongen. Målet är att värva en PG och en center . Detta tillsammans med en uppsjö av egna talanger kommer att stabilisera Nya Uppsala. Underdog i dag, men se upp till slutspelet!

7. Mark hade knappt några spelare i somras, men nu har man ställt ett ganska hyfsat lag på benen. Stora centern Elin Ljunggren jagades i somras av bland annat Östersund, men valde att stanna i sin trygga omgivning. Hennes närvaro (24 poäng i premiären) samt vassa Keyora Wharry (20+14 på 39 minuters spel i premiären) kommer förmodligen att räcka till att leda laget mot slutspel.

8. Östersund är en ovanligt pigg nykomling. Krister Blomgren och hans ledarkompisar siktar högt. Det talas om topp-6 redan i år och om SM-guld och spel i Europa på 2020-talet. Ambition är dock en sak. Resultat en annan. Visst vimlar ÖB av unga talanger och visst förfogar man över fjolårets bästa division 1-spelare i Taylor Wurtz, men man saknar både ligarutin samt storlek under korgarna. Det kommer att hämma laget i början. Grundnivån bör dock räcka till slutspel.

9. Visby är lite av fågel eller fisk. Danielle McCray storspelade i premiären (21+17), men frågan är hur mycket support hon får av de övriga. Om McCray kan få assistans av flera spelare i offensiven – ja, då kommer Gotlands bästa elitlag att nå slutspel. Glöm heller inte att Visby har enorm rutin från spel i högsta serien och dessutom backas upp av både en trogen hemmapublik och av stadens lojala näringsliv.

10. Eos är nykomling som Östersund. Lundalaget innehåller många spelare med ligarutin. Det är ett plus. Om man prickar rätt med sina utlandsproffs kan Johanna Ericsson och hennes lag plocka en och annan skalp. Men slutspel? Njaee, knappast.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *