Lyckat Jämtlandsbesök i Östjämtland


Anton Kobylak-Berglund och Torbjörn Gehrke var två ur Jämtlandstruppen som gjorde ett skolbesök i Hammarstrand.

Delar av spelartruppen i Jämtland Basket använde fredagen till att göra ett skolbesök i Östjämtland.

Syftet var att göra reklam för basketsporten, prata om aktuella ämnen i samhället och även att knyta goda kontakter med lärare och elever.

Jämtland Basket är inte ensam om att förstå betydelsen av att använda sin position på ett positivt sätt även utanför idrottsplanet.

I sin roll som elitlag och med laget fullt av landslagsmän och nationella stjärnspelare, har Jämtland Basket möjlighet att påverka barn och ungdomar på ett positivt sätt. Spelare och ledare kan på många sätt vara föredömen.

En annan målsättning med den här typen av skolbesök är självklart att få fler barn och ungdomar att upptäcka basket och få dem att börja spela själv. Men det finns också många goda sidoeffekter. 

Att på det här sättet ta ett bredare samhällsengagemang (vilket Jämtland Basket och Östersund Basket gör, bland annat med besök hos flyktingar) än att bara spela basket, gör alla till vinnare.

Spelare, ledare, skolelever, lärare, nyanlända människor.

Bloggen har själv erfarenhet av vilken oerhörd sprängkraft denna typ av skolbesök har. Att få chansen att träffa och se kända stjärnspelare på nära håll, dessutom i sin egen hemtama miljö, att kunna samtala med dem på ett naturligt sätt, kan sätta outplånliga spår hos unga människor.

Under fredagen var det Torbjörn Gehrke, Jaan Puidet, Anton Kobylak-Berglund, Mike Bruesewitz och Preston Purifoy som besökte klasserna 4-6 på Anders Olofskolan och även Kullstaskolan (från förskola till årskurs 3) i Hammarstrand.

Jämtland Basket fick tillfälle att samtala med eleverna i klassrummen, inte bara om basket utan även om samhällsaktuella frågor. 

Det blev en riktig heldag från 8.30 till 15.00. Förutom samtal i klassrummen blev det förstås även träning / uppvisning i Sporthallen.

– Vi pratade till exempel om hur det är att vara professionell basketspelare, hur mycket man tjänar som proffs, men också många bra saker och även missuppfattningar som folk i allmänhet har. Kanske i synnerhet ungdomar och barn, menar Torbjörn Gehrke, som var nöjd med dagen.

– Det var mycket lyckat, ja hela besöket kändes oerhört uppskattat. Framöver ska vi tillbaka för att träffa lärare och elever i Bispgården, men även klasserna 7-9 på Anders Olofskolan, berättar Jämtlands headcoach och sportchef.

Publicerat av

Hans Andersson