EXTRA: ÖB värvar ny spelare och coach


Krister Blomgren och ÖB levererar en riktig basketbomb.Här är dagens basketbomb: Östersund Basket förstärker basketgymnasiet och damligalaget med amerikanska guarden Elisha Harris.

Harris kommer närmast från Mark där hon både spelat samt coachat på Basketgymnasiet.

Den 29-åriga amerikanskan lämnade Mark för två veckor sedan.

– De var inte nöjda med vad hon presterade, men samtidigt var hon skadad och kunde inte skjuta, berättar Krister Blomgren.

Harris spelade de inledande matcherna i Damligan, men sedan gick parterna skilda vägar.

– Elisha är främst rekryterad för att hjälpa till på Basketgymnasiet och underlätta för Alberto. Han har varken hunnit med skolan eller ligalaget som han vill och det är ingen mening att fortsätta så. Vi vill inte att någon ska gå in i väggen.

Lösningen blir att Alberto Garcia omförhandlar sitt kontrakt och på så sätt frigör medel för att anställa Harris.

– Jag är väldigt glad över den här lösningen. Det gör mitt jobb lättare. Nu får jag till exempel mer tid till att träna våra ligaspelarna individuellt, på morgnarna, kommenterar Alberto Garcia.

Östersunds Basketgymnasium – som sedan starten drivs av Östersund Basket – har därmed tre instruktörer. Garcia, Harris och Taylor Wurst.

Alberto Garcia fortsätter huvudsak som headcoach för laget i Basketligan, och Elisha Harris tar över tränarsysslan för basketdelen av NIU i Östersund.

– Elisha Harris kommer också att bli en del av truppen i Östersunds elitlag, säger Blomgren.

– För oss är det viktigt att slå vakt om återväxten och basketkulturen och där är NIU en viktig del. Därför gör vi denna förändring och kan samtidigt renodla Albertos roll. 

Elisha Harris är född 1987 och kommer alltså senast från coachning och spel i ligaklubben Mark. Hon känner flera spelare i Östersund väl, och har tillexempel coachat Elsa Paulsson Glantz på college och var även den som rekryterade Moa Lundqvist till college i år. 

– Vi hoppas att Elisha ska kunna komma in i sitt arbete på gymnasiet så fort som möjligt. Sedan får vi se hur lång tid det tar innan alla papper är klara så att hon också kan konkurrera om en plats i laget, säger Krister Blomgren.

Men hon är alltså skadad?

– Ja, det är en armbågsskada, men vi hoppas att hon ska vara hel inom ett par veckor.

Elisha Harris har redan anlänt till Östersund. Under onsdagen höll hon sitt första träningspass med ÖB:s division 1-lag.

Publicerat av

Hans Andersson