Topp-4? Njaee, snacka mindre och spela mer19-poängförlusten mot Uppsala var ett omtumlande resultat för Jämtland
 

Efter svidande 78-97 mot ”omöjliga” Uppsala går det att dra vissa slutsatser om dagens Jämtland.

Snacket om topp-4 ser inte helt relevant ut. Torbjörn Gehrkes lag är tillbaka på plats 7, efter Nässjö. Just nu är den tabellmässigt slagstyrkan alltså ungefär som i fjol. Jämtland, Umeå och Malbas är i ett skikt tillsammans – de övriga sex lagen är lite bättre.

Visst, Jämtland har vunnit båda matcherna mot Nässjö, men fått sträcka vapen mot alla lag ovanför sig. Inte alltid med stora siffror, men ändå.

25 procent har gått av grundserien och Jämtland har lovat mer än de har kunnat hålla. Snackat mer än de har spelat.

Visst: spelet har stundtals varit riktigt bra  och vi kan se varför Gehrke bjudit på stora ord och en ambitiös hållning.

Årets Jämtland Basket HAR stora kvaliteter. Över hela linjen. Det säger både de själva och flera konkurrenter.

Men just nu har laget en bit kvar till att ha täckning för det man säger. 

Även mentalt har Jämtland ett eller två trappsteg kvar att gå. Laget behöver bland annat jobba med att kunna hantera svackor i matcherna. Det är också något som Torbjörn Gehrke håller med om.

Jämtland just nu är som dagsformen hos Mike Bruesewitz. Den svajar. Kapaciteten finns där, någonstans, men den kommer inte ut fullt.Mike Bruesewitz symboliserar hela Jämtland just nu. 

Torbjörn Gehrke får inte ut allt från laget. Det är någon liten propp som blockerar alla ”hästkrafter”.

Ett gott råd till ”Tobbe” (som han dock säkert inte kommer att följa) är att först visa på planen. Sedan backa upp med stora brösttoner. Ta det i rätt ordning.

Vi förstår att Jämtlandscoachen och övriga ledningen vill flytta fram positionerna. Flytta fokus från att ta den åttonde slutspelsplatsen och vara nöjd med det, till att höja blicken mot semifinal.

Den förflyttningen är viktig. Att inte vara nöjd med lite utan att vilja ha mer. Att lära och utmana den jämtländska publiken att det är rätt att sikta högt. Att det går att spränga gränser.

Men. Ödmjukhet är fortfarande ett ord som inte blivit omodernt. Låt spelet tala först. Sedan finns det fog för allt topp 4-snack.

Förhoppningsvis kan de närmaste (hemma)matcherna mot Malbas och Borås bli den termometer som visar på hur hett årets Jämtland är. 

Publicerat av

Hans Andersson