Bäst i höst: Nya Sporthallen och Bruesewitz


Nya Sporthallen – årets succe.


Mike Bruesewitz – tänk att skidlandet Norge även kan leverera stjärnspelare i basket.

Det är hög tid att summera baskethösten 2016. Vi gör det snabbt och enkelt, i form av en topplista.

Mycket har varit mycket bra. Både hos Jämtland Basket och Östersund Basket. Ja, hösten har präglats av positivitet, starkt spel och hög trivselfaktor.

Vi har gjort en 10-bästalista som ser ut som följer:

5 poäng (högsta betyg): 

1. Nya Sporthallen. Grymt bra på alla sätt, nästan bättre än vad vi trodde. En underbar rymd samt ljud och ljus som ger lite ”NBA-känsla” över matcherna. Aldrig tidigare har det varit så roligt att gå på basket som i år. Jämtlands klubbdirektör Peter Johansson berättar att det kommer fram barn och ungdomar och ställer frågor om hur de kan börja spela basket. Det är en av många positiva sidoeffekter av 130-miljonersbygget.

2. Mike Bruesewitz. Rekryterades med stora lovord, men har faktiskt överträffat dem. En riktig stjärnspelare, helt klart i paritet med 1990-talets stora insidestjärna Gerry Besselink.

3. Jämtland Baskets matcharrangemang. Världsklass, frånsett matchen mot Norrköping, där tekniken trilskades. Underhållning, tävlingar, musik, ultramoderna LED-skärmar och en matchpresentation som överträffar allt vi tidigare har varit med om. Arrangemangsgruppen, med Nils Johansson, har lagt ned ofantligt många timmar, men resultatet är fantastiskt.

4. Jämtland Baskets lagbygge. Byggmästare Torbjörn Gehrke har fått ihop en ”konstruktion” som är en av det mest spännande lagbyggen vi sett i mannaminne. Fem högklassiga utlandsproffs samt fem svenska kvalitetsspelare. Dessutom några av Sveriges mest lovande talanger där bakom. Resultatet: 7 segrar av 15 möjliga och topplaceringar på nästan alla tunga statistiklistor. Utan skador/sjukdomar på Bruesewitz och Purifoy hade det kunnat vara ännu bättre.

4 poäng:

5. Jabril Durham. En ”pass-first-guard”, som till sin spelstil är helt unik. Aldrig tidigare har Jämtland haft en spelartyp som lille Jabril. Tidigare har klubben nästan alltid valt en målgörande PG. I år har Torbjörn Gehrke prioriterat en lagspelande guard, med försvar och passningsspel som viktigaste egenskaper. Det beslutet kan bli ”guld” värt. Durham har ett fantastiskt register när han fördelar boll. Han är härligt osjälvisk och snabb. En publikfavorit trots sitt ganska skrala skytte.

6. Dino Cinac. Krigaren. Trepoängsskytten. Spelaren Med Det Stora Hjärtat. Publikfavoriten. Kompletterar Bruesewitz på ett utmärkt sätt.

7. Torbjörn Gehrke. Första året var ganska kasst. Andra året klart bättre. År 3 kan bli det riktiga genombrottet för honom i Jämtland. Signalerna pekar åt rätt håll. Har svarat för ett fullkomligt hästjobb som sportchef och hedcoach och talar vi enbart om antal nedlagda arbetstimmar, är Gehrke värd all framgång.

3 poäng:

8. Danielle Elvbo. Har varit en härlig injektion i Östersunds nykomlingslag i Damligan. Den speediga guarden var något av Årets Rookie med Fryshuset i fjol och har tagit ännu ett kliv i år. Spelar med ett högt tempo och agerar alltid enkelt och okomplicerat. En nivå till och hon borde bli aktuell för A-landslaget.

9. Alberto Garcia. Har svarat för ett klart godkänt jobb som headcoach i Östersund. Trots att han tidigare aldrig varit i närheten av ett sånt tungt uppdrag, axlar han ansvaret med skicklighet, integritet och en proffsig attityd. Vi är fortfarande frågande till hans beslut att rotera på i stort sett hela laget (vilket främst  ”drabbar” spelare som Wurtz och Proctor), men det är kanske ändå bara en skönhetsfläck. Han säger själv att resultatet kommer i vår, när bänkspelarna börjar ta för sig mer. Vi väljer att tro på honom.

10. Krister Blomgren. Den enskilt viktigaste personen för ÖB:s framfart de senaste åren. Har gjort ett formidabelt jobb i kulisserna. ”Kricke” har rekryterat spelare, coachat division 1-laget, jobbat med organisationen med mera, med mera. Även om han i år har verkat mer i bakgrunden av A- och U-laget, är hans arbetsinsats och betydelse fortfarande gigantisk. En sann baskethjälte – precis som Peter ”Pecka” Johansson i Jämtland Basket.

Publicerat av

Hans Andersson