Publikrekord och ny glädje i Östersund: ”Nystart”

61-104 mot Udominate går förstås inte att negligera. Men vi gör just det.

Östersund Basket startade sitt nya liv i dag. Med ny headcoach. Med nytt publikrekord och med en nytändning för hela klubben.

– Det känns som en nystart, sa Danielle Elvbo – en av matchens bästa spelare.

1 022 åskådare hade kommit till Nya Sporthallen. Det betyder nytt publikrekord med 70 personer.


Danielle Elvbo gjorde en fantastisk match, med energi, mod och attackvilja.

Eva Lundqvist, i arenagruppen, var strålande glad. Hon hade tippat på 500-600 personer.  

1 022 åskådare är egentligen en enormt bra siffra. Damidrott och dambasket har av hävd haft svårt att locka skaror. Därför var det här ett välkommet trendbrott.

De eventuellt nya åskådare trivdes nog mest i första halvlek, som var fartfylld och hyfsat jämn. Andra halvlek ägdes helt av Udominate, som delade bollen bra och fick mängder av öppna skott.

Totalintrycket var ändå klart godkänt från Östersund. En lagmässigt väldigt stark första halvlek. Dessutom två femstjärniga insatser av Taylor Wurtz och Danielle Elvbo.

Ja, den sistnämnda var sensationellt bra. Vilken energi. Vilket självförtroende. Vilken inställning – och vilket mod i duellspelet.

Att Wurtz spelar strålande basket har vi blivit bortskämda med. Faktum är dock att det här kan ha varit hennes bästa match i ÖB-dräkten. Amerikanskan hade stundtals lekstuga i duellspelet, där hon med fotarbete, smarta moves och attackvilja, öppnade upp för skott.

Att hon spelade nästan 38 minuter verkade inte störa alls. Wurtz hade inga svackor utan trummade på med stor energi hela matchen. Snacket om att hon har dålig diet och tillbringar för mycket tid på McDonalds känns plötsligt bara löjeväckande.

Är det någon som syns ha fysik i toppklass är det Östersunds amerikanska stjärna.

En av åskådarna kom fram och var väldigt upprymd efter matchen. ”Han har hittat något bra redan nu” sa personen och syftade på Antonio D’Albero.

Vi håller med. Den nye italienaren visade direkt var skåpet ska stå. Hans sätt att leda laget, men framför allt; hans matchcoachning var som en frisk fläkt.

D’Albero gjorde det enda rätta. Han gick runt på få spelare. Eller rättare sagt: han satsade på sina stjärnor. Sina bästa vapen. Med råge.

Danielle Elvbo och Taylor Wurtz matchades stenhårt. 34 samt 37 minuter. 

Resultatet: strålande. Båda två gjorde sina bästa matcher i år. De var helt enkelt fantastiskt bra, inte minst med tanke på motståndet. De spelade på attack och med hinkvis av energi. 20 respektive 24 poäng.

Det var detta som Bloggen var så kritisk mot under tiden med Alberto Garcia. Att filosofin var att roteringen var så infernaliskt demokratisk, enligt principen ”alla ska med”. D’ Albero verkar vara av helt annat virke.


Nye huvudcoachen Antonio D’ Albero coachade med energi och inlevelse.Taylor Wurtz spelade som i ”fornstora” dagar. Hennes klart bästa insats i år.

Östersund-Udominate 61-104

Östersund: Taylor Wurtz 24, Danielle Elvbo 20, Elsa Paulsson-Glantz 4, Taylor  Proctor 4, Olivia Lindgren 4, Isabelle Edholm 3, Elisha Harris 2.

Publik: 1 022.

Returer: 32-49.

Assist: 8-33.

Publicerat av

Hans Andersson