Transferfönstret stänger: ”Vi sitter lugnt”


Erik Westin, i mitten, är mycket nöjd med dagens Jämtlandstrupp.

I dag, tisdag, stänger värvningsfönstret i svensk basket. Från och med i morgon är det stopp för att förstärka sina lag inför slutspel, kval och strider runt strecken.

Östersund Basket har varit aktiva under dagen. Elin Setzmans besked att hon lämnar laget har tvingat ledningen att försöka fylla luckan.

– Vi har gjort det. Vi flyttar upp ”Alle” (Alexandra Andreou) från vårt division 1-lag, hälsar sportchefen Krister Blomgren från Connecticut i USA.

Blomgren åkte dit direkt efter helgens ligamatch mot Udominate. Anledningen är INTE att värva spelare utan att söka lokaler för etableringen av hans företag som ska utvidga sina pålar i USA.

– Jag är i Connecticut, i New Haven-området, berättar ”Kricke”, som är VD för Strömsundsbaserade Engcon, ett av Jämtlands mest expansiva företag.

Alexandra Andreou är det mest logiska valet för att ersätta Setzman. ”Alle” finns redan i Östersunds organisation. Hon har spelat i A-laget i flera år och var i fjol med och förde upp ÖB till Damligan.

Hon är mindre än Setzman och har inte samma fysiska närvaro, men ”Alle” har andra och bättre egenskaper. Framförallt har hon bättre händer. Hennes halvdistansskott är riktigt bra. Dessutom är hon basketintelligent. 

Det gör att hon kompenserar en viss litenhet med att spela klokt.

Lägg därtill att Alexandra Andreou är den optimala lagkompisen. Hon har en naturlig positivitet och optimism i sin personlighet. Kalla det också osjälviskhet eller lojalitet. Det tillsammans gör henne till en energigivande lagmedlem som kommer att bidra både på och utanför planen.

19-åringen – som under en period var uttagen i Sveriges F15-och F16-landslag – lär kastas in i hetluften redan i morgon mot Telge.

Vad det gäller Jämtland Basket har det inte varit aktuellt att förstärka laget. Inte sedan Jabril Durham kom tillbaka efter formsvackan.

Det är ingen hemlighet för de som följer Jämtland på nära håll, att det restes frågetecken runt Durham när det gick som tyngst.

Klubbledningen bestämde sig emellertid för att behålla den passningsskicklige amerikanen. Just nu verkar det beslutet vara helt rätt. 

– Det är jättekul att se Jabril just nu. Mot Umeå gjorde han sin kanske bästa match för oss. Sättet han spelade på, han var aggressiv och tog bollen till korgen, säger Erik Westin, ordförande i Jämtland Basket.


15 poäng och 11 assists mot Umeå. En double-double. Namnet är Jabril Durhan, Basketligans passningskung just nu.

Westin berättar om en orsak till Durhams djupa svacka runt jul.

– Den sammanföll med skadorna på Mike och Preston. Det gjorde att han inte hade så många skyttar att passa till och då blev vi som lag lite lättlästa.

Så ni planerar inga ”sista-minuten-värvningar”?

– Nej, vi sitter lugnt. Vi är nöjda med den grupp vi har. Om vi skulle ha velat värva borde vi ha påbörjat det arbetet för två veckor sedan eftersom det tar sån tid med arbetstillstånd och andra papper.

Erik Westin är fylld med optimism och spänning inför fortsättningen av Basketligan.

– Februari kan bli otroligt kul. Sju stentuffa matcher där vi kommer att få bekänna färg.

Hur är känslan i klubben?

– Det känns otroligt roligt.Vi har tre segrar i rad, varav två med över 30 poäng. Gruppen är homogen och bra.

Erik vill i sammanhanget gärna lyfta fram en spelare som sällan får stora rubriker.

Preston Purifoy.

– Han är så otroligt nyttig för oss. Preston gör mycket i skymundan, i försvarsarbetet. Där utför han ett ”hästjobb”.

En annan faktor som påverkar hela Jämtland Basket på ett positivt sätt, är det nyvaknade intresset för laget.

”Älgarna” snittar cirka 1 150 åskådare per match – tredje bäst i Ligan.

– Basketintresset är större än på många år. Så här mycket publik har vi inte haft sedan åren (2000/01) med Chris Watson och Ron Selleaze. Folk pratar basket och vi har åskådare som återvänder till oss, som har varit borta några år. De går dessutom på varje match.

En faktor är förstås att årets Jämtland Basket är så bra. 10 vinster, 2 oavgjorda och 8 förluster på 20 matcher, är en av de bästa noteringarna någonsin i klubbens historia.

Den andra framgångsfaktorn är förstås Nya Sporthallen.

– Det är gemytligt att gå på basket. Arenan har blivit en social mötesplats. Vi har även hittat nya målgrupper. Många barnfamiljer kommer på matcherna. Barnen drar med föräldrarna, säger Erik Westin och tillägger att en icke oväsentlig faktor är Jämtlands populära  ”älghövding”.

– Bruce The Moose har blivit en succe bland barnen. De älskar honom.

Så ditt totalintryck så här långt är…?

– … ja, jag är jättenöjd med det mesta. Kan vi dessutom gå från 1 100 upp till 1 500 eller 1 600 åskådare i vissa matcher, skulle det göra väldigt mycket rent ekonomiskt.

Publicerat av

Hans Andersson