UPPDATERAD: Comeback för Cinac?


Dino Cinac – Ligans poängkung.

Vi ser fram mot en ny Basketvecka – med en möjlig comeback för Dino Cinac. Ligans poängkung fanns med på uppvärmningen mot Nässjö – ett gott tecken på att rehabiliteringen går bra.

Jämtlandsforwarden får ytterligare fyra dagar på sig att stärka upp fot och knä innan bortamatchen mot Uppsala i morgon. Det kan räcka. Om det inte gör det, är det sannolikt att Dino Cinac återkommer på fredag, hemma mot Malbas.

Den kraftfulle kroaten behövs verkligen i Jämtland, även om laget har fungerat förträffligt utan honom. Det finns till och med vissa så kallade ”experter”, som påstår att Jämtland Basket är ett bättre lag utan Cinac.

Dödsnack. 

Sånt är obegåvade uttalanden från personer som inte förstår sportens innersta väsen utan bara ser till det yttre.

Dino Cinac är en enorm resurs. En unik spelare och person som har egenskaper som ingen annan. Hans position som ledare av poängligan backar upp vår uppfattning, men det finns så mycket mer hos Cinac än enbart poäng.

Vi som känner Dino, som sett honom spela och träna, som sett honom totaldominera matcher och ”klä av” frustrerade motståndare (minns fjolårets hemmamatch mot Umeå där han på ren och skär vilja och fysik fullständigt raderade bort Yannick Anzuluni) med sin grymma vinnarskalle, vi vet. 

Visst är han yvig och vildvuxen i sitt spel ibland (med ogenomtänkta fouls tidigt i matcherna) och visst tar han då och då halvgalna trepoängsskott, men det är det som är charmen med Dino Cinac.

Han spelar med hjärtat. Med sina känslor. Temperamentet är både hans största vän och värsta fiende. Men han gör allting för laget. För Jämtland Basket.

Observerade ni vilken som visade överlägset störst segerglädje efter hemmasegern mot Södertälje? Där har ni en del av svaret på att vi väljer att backa upp Dino Cinac. Den här spelaren/personen är ingen ljum ”medelsvensson”.

Bakom skalet finns en totalt orädd vinnarskalle, som i sin tjurighet äger de kvaliteter som gör honom till den största matchvinnartypen i dagens Basketliga. 

Om Bloggen fick coacha Jämtland skulle vi välja Cinac tio gånger av tio. Han gör (stor) skillnad.

Ingen annan i Basketligan spelar som honom. Ingen annan har sådana naturliga egenskaper att kunna leverera stormatcher. Jodå – nog är han som en tickande bomb ibland, men hellre än bomb än en ettöressmällare som aldrig briserar.

Dino är inte perfekt, men vem vill ha perfekta spelare som aldrig gör misstag?

Den typen av spelare har aldrig varit i snålblåsten. Aldrig tvingats genomlida tuffa perioder med skador och ifrågasättanden. Aldrig vågat spänna bågen. Aldrig vågat ta strid och sätta allt på ett kort.

Är det såna spelartyper som vissa ”experter” vill ha?

Nä, vi tar mycket hellre en ”operfekt” spelare.

Vill man kan man förstås se det negativt (som vissa gör): ”Äh, han stoppar upp tempot och spelar ofta mer för sig själv än för laget. Tar också dumma fouls” säger dessa. 

Men det finns även basketfolk som väljer att se ett steg längre, som hellre betonar vad Cinac ger Jämtland som lag än grottar ned sig i misstagen. Insidekraft, fysisk styrka, närvaro i det blå området, ett av ligans bästa trepoängsskytte, allsidighet, förmåga i duellspelet, en unik vinnarskalle som mycket väl kan vara den största i hela ligan.

Dessutom och kom ihåg detta: vi har fortfarande inte fått se en hel Dino Cinac. Ända sedan han kom till Jämtland i fjol har han dragits med skador, stora som små. Ge honom en säsong utan problem och vi får se den ”riktige” Dino.

Då kan vi mycket väl ha en spelare som skulle kunna platsa i ett Euroleague-lag.

Vi kan också säga så här: Det ”verktyg” som Torbjörn Gehrke har i Dino Cinac är i förhållande till prislappen bland det mest prisvärda Jämtland Basket kan få i segmentet ”EU-spelare”.

En comeback av Dino Cinac är helt nödvändig om Jämtland ska gå långt i ett slutspel.

Finns det fortfarande ”experter” som tvivlar på Cinac kan vi ge ett råd: fråga de övriga åtta lagens motståndarforwards vad de anser om Jämtlands nummer 10…

Här är veckans spelprogram:

Tisdag, 28 feb: Ligan, herr: Uppsala-Jämtland, 19:04.

Fredag, 3 mars: Ligan, herr: Jämtland-Malbas, 19:04.

Lördag, 4 mars: Ligan, dam: Östersund-Luleå, 15:00.

Lördag, 4 mars: Division 1, dam: Luleå Stars-Östersund U, 16:15.

Publicerat av

Hans Andersson