UPPDATERAD: Skandalen: D’Albero fortfarande utan licens


Antonio D’Albero och Krister Blomgren tvingas fortsätta att coacha ihop. Orsaken: Svenska Basketbollförbundets bedrövligt låga kompetensnivå.

Vi har sagt det förut: Svenska Basketbollförbundet är på sina håll förtvivlat gammalmodig och kantig i sitt arbete och i sitt tänkande.

Ja, förbundet håller helt enkelt inte den nivå som man måste kunna begära av ett stort förbund.

Fjolårets otroliga dribbel med herrarnas ligakval är bara ett exempel på klantigheterna. Det borde ligga som tillräcklig grund för att byta ut hela tävlingskommittén. Hade förbundet varit kompetent skulle man också ha insett och ersatt Jämtland, Örebro och Umeå för de utgifter man tvingades till för detta vansinniga kvalspel.

Ett mer näraliggande exempel handlar om Antonio D’Albero och hans FIBA-licens. Östersundscoachen har fortfarande inte fått sin FIBA-licens!!

Trots att han coachat i Europa och världen i flertalet år och faktiskt även hållt i coachutbildningar. D’Albero har varit tränare i Italien, USA, Makedoniens U20-landslag, Jamaicas A-landslag, Luxemburg, Guyana och Aruba. Dessutom jobbat som scout i Tyskland.

– Man vill väl gynna de svenska coacher, säger sportchefen Krister Blomgren.

Smidighet och improvisationsförmåga verkar vara okända begrepp för Olle Lunden och övriga i förbundet.

Det här ställer till stora problem för Östersund Basket. Eftersom förbundet kräver att alla lag i dam- och herrligan ska ha en steg 4-tränare på bänken under matcher, måste Krister Blomgren vara med. 

”Kricke” är dessutom matchcoach för ÖBU i division 1. Två uppdrag istället för som i fjol, ett enda. Och han som skulle trappa ned?

– Haha! Ja, men jag är inte med på träningar.

Går det inte att få klartecken för Antonio?

– Vi ska göra en ny attack mot Olle Lunden på förbundet. Vi har skickat in uppgifter att Antonio har jobbat och haft utbildningar i Sydamerika. Vi får hoppas att det räcker. Samtidigt vill förbundet gynna svenska coacher, menar ”Kricke”.

Men varför ska det vara så svårt att få klartecken för en coach som jobbat så länge på hög nivå?

– Man kan tycka att det är märkligt, men i grunden är det bra att vi får upp utbildningsnivån. 

Teori och praktik är dock två motpoler. Förbundets rigida hållning har ställt till och fortsätter att ställa till problem för ligalagen. Istället för att ge dispens under en övergångstid, dömer förbundet istället ut böter till klubbarna.

Varje match utan en steg 4-tränare på bänken innebär en kostnad på mellan 2 500 och 5 000 kronor.

– Sedan stegras böterna för varje match, säger Blomgren.

ÖB har tvingats ”låna” in Krister Blomgren för varje match sedan Antonio D’Albero tog över headcoachrollen. Det kommer att fungera även i helgen, i hemmamötet med Luleå. Sedan blir det struligare.

– Jag ska till USA med jobbet i två veckor, så det är ett problem. Jag kan inte vara med mot Mark.

Vilket alternativ finns det att tillgå?

– ”Pecka” eller Zeljko.

Apropå Antonio D’Albero. Den nye ÖB-coachen har gjort succe sedan tog över. Tre segrar på sex matcher.

– Ja, han har haft ett fantastiskt resultat. Nu vinner vi tajta matcher. Det är en stor skillnad.

Publicerat av

Hans Andersson