Djurgården, AIK och Köping vill till ligan

Tre lag ansöker om att få spela i herrarnas Basketliga till nästa säsong. Djurgården, AIK och Köping.

Beskedet är extremt glädjande. Svensk toppbasket behöver fler satsande lag. Att det samtidigt är två av Sveriges absolut största idrottsföreningar som vill upp, är förstås den ultimata kryddan. 

Just nu ser det också ut som att både Djurgården och AIK kan klara av de sportsliga kraven; att bli bland de två bästa i superettan.

Köping är trea, men tre segrar efter (som kan bli fyra om AIK vinner sin hängmatch). 

Samtidigt har alla de nuvarande nio klubbarna anmält sig till nästa säsong. Det innebär att tolv lag vill spela i 2017/18 års Basketliga.

Enligt bestämmelserna kan dock bara två lag flyttas upp i år. Från och med 2017/18 ska ligan dessutom maximeras till tio lag.

Det troliga scenariot är att alla nio lag i årets liga blir kvar till nästa säsong och att dessa kompletteras med Djurgården och AIK. Därmed kommer 2017/18 års liga att bestå av elva lag.

I så fall blir det två lag som automatiskt kommer att bli nedflyttade efter nästa säsong.

– Förbundet har utifrån nuvarande läge, så länge det inte finns så många fler lag som är på väg upp underifrån, tagit beslut att det ska vara tio lag till 2018/19. Men tolv lag kan vara ett alternativ i framtiden, menar Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland Basket.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *