”Trepoängskungen” stortrivs med basketlivet


Ligans trepoängskung i aktion under torsdagens skotträning. Elisha Harris och Anton Kobylak-Berglund flankerar Hansson.

Gustav Hansson har varit en av säsongens stora glädjeämnen i Jämtland Basket. Inte minst hans offensiv, där trepoängsskyttet faktiskt är ligans bästa just nu.

Hansson skjuter alltså sina distansmissiler med högre träffsäkerhet än Alexander Lindqvist, Toni Bizaca, Adam Rönnqvist, Jakob Sigurdarsson och de andra ”experterna”.

 Vi träffar Gustav efter torsdagens skottpass i Nya Sporthallen. När vi kallar honom för ”Trepoängskungen” skrattar han gott.

– Jag tränade mycket skott i somras och träning lönar sig. Men jag tar inte så hårt på de där sifffrorna. Det kan svänga snabbt.

Hur överraskad är du att du toppar trepoängsligan och skjuter hela 52 procent?

– Jag är förvånad att jag skjuter 52 procent, men jag hade högre siffror för ett tag sedan. Men det känns bra. Jag sköt inte alls så bra i fjol, ungefär 20 procent. Det var lite jobbigt.

Hans coach Torbjörn Gehrke är absolut inte förvånad över Hanssons eminenta skytte. Han bokför varje skottpass och har fört statistik över sina lag sedan han började som coach i Södertälje. Där har han sett potentialen hos 21-åringen.


V-tecknet passar bra på Gustav Hansson just nu.

– Gustav är en av de absolut bästa skyttarna jag har haft. Han är där uppe tillsammans med Johan Jeansson (Södertälje och Sundsvall) och några amerikaner, som också haft enormt bra statistik under min tid som coach.

Gehrke pushar på för att Gustav Hansson ska ta ännu fler skott.

– Ja, jag vet att jag får ta skotten när jag får lägen. Det ger självförtroende.

Ni skjuter klart flest treor i hela ligan – motståndarlagen säger att ni är extremt trepoängsorienterat och det verkar stämma?

– Ja, vi har så många skyttar och man kan släppa bollen till vem som helst. Motståndarna måste respektera alla fem som är inne på banan.

Dagens basket har utvecklats till att bli mer skyttebetonad. De endimensionella spelartyperna, till exempel de storväxta och lite orörliga centrarna är inte lika gångbara. När vi häromdagen frågade Jämtlands chefsscout Bo Wagenius om en eventuell värvning av en het amerikansk spelare från ett annat europeiskt land, svarade han.
– Nej. Han skjuter inga treor och det håller inte i dagens basket.

Gustav Hansson gillar det nya Jämtland, den spelstil som präglas av högt tempo och skytte. 

– Det är hur skönt som helst att spela med mycket fart. Det öppnar också upp golvet eftersom våra stora spelare drar sig ut för att skjuta treor.

Mot Umeå kan det behövas skytte om Jämtland väljer att spela ytterligare en match utan Dino Cinac. Då är hemmalaget klart större. Ja, alla fyra matcher som återstår är viktiga.

– Det har tajtat till sig runt placering fyra och fem. Det enda vi kan göra är att försöka vinna så mycket vi kan. Sedan får det bli som det blir (vad gäller slutspelsmotstånd), menar Gustav.

Jämtlandsguarden trivs bättre än någonsin med basketlivet. Inte bara för att det går så bra för laget och för honom. Det är hela ”paketet” som har fallit på plats.

– Allt börjar med arenan. Det är en fräschare miljö att vara i och mycket roligare att spela. Det ger mer energi. Publiken blir mer involverad också. De sitter så nära planen och vi får energi av det. När de ger oss sitt stöd är vi svårstoppat som lag.

Fakta inför matchen

Fredag, 19.04. Umeå-Jämtland.

Läget i lagen

Umeå: Man måste bara tycka synd om Jesper Gustavsson och hans lag som varit oerhört skadedrabbat. Frågan är om någon lag någonsin haft så mycket oflyt som Umeå haft i år. Mot Malbas i tisdags kunde man bara mönstra åtta man, men det var ändå tre fler än mot Södertälje tidigare i vinter. Då hade man endast fem (!) speldugliga spelare.

Senaste jobsposten är centern Josh Wolfram som saknades i tisdags. Till den här matchen hoppas man få tillbaka någon spelare, inte minst viktige guarden Rudy Mbemba. Skytten Terrence Oglesby är i alla fall spelklar igen.

Jämtland: Alla spelare fanns med på onsdagens träning, även Dino Cinac. Den kroatiske forwarden väntas göra comeback antingen mot Umeå eller Södertälje.

– Vi behöver ha in Dino inför slutspelet. Både för hans och vår skull, menar Torbjörn Gehrke.

Dino Cinac är i princip redo för spel. Comebacken kommer att ske antingen mot Umeå i morgon eller hemma mot Södertälje i nästa vecka.

Cinac är i princip klar för spel. Fortfarande finns en viss smärta, en viss osäkerhet i en del moment och fotisättningar, men det är förstås bara naturligt. 

Notera

Jämtland tränade ett lätt pass vid 13.30-tiden i dag och avreste sedan till Umeå. ”Det är ovanligt tidigt (att åka), men det kan vara skönt att slippa sitta i resa samma dag som man ska spela” menar Gustav Hansson.

Senaste matcher

Umeå: 0–5 i matcher.

Jämtland: 4–1 i matcher.

Statistik

Poäng: 1) Dino Cinac, Jämtland 18,4, 2) Toni Bizaca, Södertälje 18,0, 3) Mike Bruesewitz, Jämtland17,5.

Returer: 1) Joakim Kjellbom, Norrköping 8,6, 2) Mike Bruesweitz, Jämtland 8,2, 3) Dartaye Ruffin, Nässjö 7,7.

Aassist: 1) Jabril Durham, Jämtland 6,2, 2) Davis Lejasmeiers, Södertälje 4,3, 3) Brandon Rozzel, Luleå 4,0.

Trepoängsprocent: 1) Gustav Hansson, Jämtland 52,6, 2) Valter Lindström, Södertälje 51,6, 3) Anes Zekovic, Uppsala 48,7.

 

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *