”Pecka”: Vi siktar på att ta SM-guld


Peter Johansson.


Mats Lundqvist.

Nöjda spelare och nöjda ledare. 

Både på och utanför planen.

Östersund Basket pustar ut efter ett på alla sätt lyckat USM. Arrangemanget flöt på väldigt bra och sportsligt blev det alltså en fullträff.

– Det kändes som att vi var favorit, men jobbet ska alltid göras. Vi mötte ligaspelare och landslagsmän. Det är bra motstånd. Men vi gjorde det bra, säger headcoachen Peter Johansson.

Vilken typ av matchplan hade ni i matcherna?

– Den här gången hade vi scoutat motståndet vilket är en del i utbildningen (för spelarna). Uppsala är ett fysiskt stort lag som gillar att springa. Där blev det zonförsvar, vilket fungerade väldigt bra i andra halvlek.

– Norrköping spelar mer balanserat och organiserat i anfall, vilket var roligt att möta. Södertälje har en mix i sitt spel.

Att Östersund lyckades betvinga alla motståndare och spelsätt vittnar om stora kvaliteter både hos ledare och spelare.

I Pecka” Johansson och Mats Lundqvist har Östersund Basket ett coachpar som kanske inget annat lag eller klubb kan matcha i hela USM. Då räknar vi in alla klasser. 17 och 19. Herrar och damer.

Den kompetens som dessa båda herrar besitter – och då talar vi inte enbart om det basketmässiga – kan mycket väl vara unik i allt vad USM och RM heter.

Båda två är naturliga ledare. De är trygga i sina roller och ser både det korta och långa perspektivet. De har den där speciella förmågan att sätta in saker i ett sammanhang.

De har också en imponerande osjälviskhet i allt som de gör. De lever för basketen, för sina klubbar, sina spelare. De hugger in där det behövs. Ingen syssla är för obetydlig. 

”Pecka” har själv spelat ligabasket. Han har tagit SM-guld och även spelat internationellt och i landslaget. Han har varit headcoach i ligan och klubbdirektör Dessutom haft roller som både ungdoms- och juniortränare. Alltså hela trappan.

Mitt i allt har denna fantastiske klubbledare hunnit med att gå alla de tänkbara ledarutbildningar som finns att gå; ”Pecka” har alltså steg 4 och kan teoretiskt coacha i ligan.

Mats Lundqvist har också en snygg spelarkarriär bakom sig. Spel i högsta ligan, men även i J- och A-landslaget. Därefter har han gått ledarutbildningar och varit barn- och ungdomscoach. Numera är han kanslichef på ÖB, samtidigt som han håller i knatteträningar och är ansvarig för skolverksamheten.

Med en bakgrund i skolvärlden Mats pedagogiska kvaliteter som gör honom idealisk att leda unga basketspelare.

Vi menar att man som pojk- eller flickspelare inte kan ha mycket bättre ledare än Johansson och Lundqvist. Detta faktum spelade självklart in för helgens framgång i USM.

ÖB var välcoachat och spelade på det sätt som man hade bestämt.

– Tidigare, när det här laget var yngre, hade vi inte så mycket storlek. Då var vi tvunget att spela organiserat och på klockan. Nu har vi vuxit på oss och är större än motståndarna. Vi har också individuella färdigheter. Det innebär att vi kan springa mer och spela mer fritt. Därför gör vi också me poäng, berättar ”Pecka”.

Vad är du mest nöjd med; lagspelet eller några enskilda spelare?

– Vi hade en bra balans mellan de egna insatserna och lagspelet. De tog sina roller bra. Men det finns saker att förbättra.

Nu väntar Final Four/semifinalen i Norrköping. 13-14 maj. Motståndet i semifinalen är inte klart, men det kan bli Luleå BG. ÖB kommer att förbereda sig med det vanliga seriespelet i ligan och division 1, men även med Scania Cup i Södertälje i påsk (internationell storturnering).

– Vi siktar på att ta SM-guld. Men det gäller att kunna vara som bäst just den dagen och även ha lite tur.

Arrangemanget i Nya Sporthallen var alltså lyckat. ÖB fick mycket beröm för den nya arenan och de möjligheter som den erbjuder.

– Jag är väldigt nöjd med helgen. Många föräldrar och andra ur ligastaben har hjälpt till. Dessutom har vi haft mycket folk på våra matcher, mellan 200 till 300 personer, berättar Peter Johansson.

Helgens MVP blev Dolphinsguarden Felix Terins. Ett oväntat val. Terins var mycket bra och nyttig, men hade vi fått välja skulle priset självklart ha gått till en Östersundsspelare. Någon av Olle Lundqvist, Daniel Johansson eller Oliver Gehrke känns som ett rimligare val.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *