Erlings ”tjejer” firade jubileum i Nya Sporthallen

Erling Salmonsson och hans JSM-guldlag från 1967 firade 50 år i fredags i samband med ligamatchen mellan Jämtland och Södertälje.

Helgens USM-framgång för Östersunds H19-lag var historiskt på ett sätt. Aldrig tidigare har ett herrjuniorlag gått till Final Four med en sådan ackuratess.

Men ÖB-laget har ändå en bit kvar innan man kan mäta sig med länets bästa juniorer genom tiderna. IFK Östersund och KFUM Östersund har nämligen gått hela vägen och vunnit JSM-guld.

– IFK vann 1963 och vi vann 1967. Dessutom var vi i final både 1968 och 1969, berättar dåvarande tränaren Erling Salmonsson.

Erling och nästan alla av hans ”tjejer” firade 50-årsjubileum i helgen på hemmaplan i Nya Sporthallen. Man gjorde det i samband med ligamatchen mellan Jämtland och Södertälje.

Guldlaget uppvaktades med blommor av Erik Westin och Nils Johansson, styrelsemedlemmar i Jämtland Basket och fick stora applåder.

– Det var jätteroligt och så kul att nästan alla kunde vara med. De kom från alla möjliga håll och länder. Den enda som inte var med var Helene Jakobsson som tyvärr avled i sjukdom för ett antal år sedan, berättar Erling.


Här är KFUM Östersunds JSM-vinnande guldlag från 1967. 

De två spelare som hade dragit i lasset och jobbat för en återförening till 50-årsjubileet, var Eva Zetterström-Blixth och Inger Persson, två av dem som bor kvar i Östersund.

– Vi träffas regelbundet tre datum per år. Basketen har gjort att vi håller ihop, berättar Eva.

Hur var 50-årsjubileet?

– Väldigt trevligt! Att få bli så där hyllade av publiken kändes så roligt. Dessutom var det en fantastisk match! Vilken spänning och vilken kamp.

Förutom ligamatchen hade Eva och Inger sytt ihop ett omfattande och ambitiöst program. Besök på Jamtli med information av chefen själv, Henrik Zipsane, om Nationalmuseum, studiebesök på Frösö Handtryck och lunch på Hotell Frösö Park. 


Så här såg LT:s löpsedel ut dagen efter JSM-guldet för KFUM Östersund. Året är 1967.


Även ÖP ansåg att JSM-guldet i basket platsade på löpet.

Dessutom förstås trevligt samkväm på fredag kväll, efter den spännande ligamatchen i Nya Sporthallen.

– Vi åkte även runt i Östersund och visade hur staden har utvecklats. Vi har ändå fem spelare som numera bor på annan ort och som inte riktigt känner till vad som hänt på senare år, menar Eva.

Längst bort rent geografiskt finns Katarina Bohlin, som sedan länge är bosatt i Frankrike. Anita Nilsen bor i Oslo, medan tre andra spelare finns i Stockholm och Örebro.

– Kicki Eriksson, som bor i Örebro, lyckades riktigt bra i sin karriär. Hon blev landslagsspelare, berättar Eva.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *