Tidernas bästa Jämtlandslag – vilket slagläge


Här skrivs baskethistoria. December 2016. Efter 19 raka förluster lyckas Jämtland betvinga Södertälje. Nu jagar Jämtland nästa spöke – kvartsfinalsförbannelsen.

32 matcher är avklarade i grundserien. Jämtland Basket har vunnit hälften, 50 procent, men man har framförallt signerat historiens bästa säsong i klubben.

Torbjörn Gehrkes minutiöst sammansatta lag – med ”små”, snabba atletiska spelare framför stora och orörliga – har inte bara vunnit mängder av matcher. Man har även bjudit på gladbasket av ett mått som vi aldrig skådat förut. Jämtland har inte enbart charmat hemmapubliken utan också övriga basketsverige.

Gehrkes plan att springa mycket och snabbt samt skjuta, skjuta och åter skjuta, har blivit en succe. 

De blåvita älgarna har öst in poäng – flest av alla lag i Basketligan. Laget har länge dominerat alla möjliga ligor – både som lag och individuellt. Poäng, returer, assist, effektivitet…

Hade inte Dino Cinac blivit så oturligt skadad skulle han troligen vunnit poängligan – inte osannolikt med Mike Bruesewitz som tvåa.

Jämtland har spelat skjortan av etablerade topplag som Södertälje och Norrköping och skaffat sig inbördes mot båda lagen samt Borås.

Inbördes efter 32 omgångar mot lag 2, 3 och 5 – det är historiskt så att det skriker om det.

Historisk är också Årets Match i Basketligan, alla kategorier: Södertälje-Jämtland 73-107.

Vi tar det igen:

Södertälje-Jämtland 73-107.

Resultatet sände chockvågor genom hela basketsverige. Från Luleå till Malmö.

Den fyrfaldiga SM-guldmedaljören utspelad i sin hemmaborg med makalösa 34 poäng. 

Av Jämtland!

Detta Jämtland som till på köpet aldrig mönstrat ett så rekordungt lag. Dessutom med kanske den kortaste uppställningen i klubbens historia.


Slutspelsskjortan är struken och klar. På söndag börjar Torbjörn Gehrke och hans Jämtland resan mot att kunna skriva SM-historia. Förutsättningarna är bättre än någonsin.


Aldrig tidigare har Södertälje, denna mångåriga gigant i svensk basket, blivit så utklassad på hemmamark.

Den rent ut sagt formidabla prestationen är toppen på en våg av särklassiga matcher som detta Jämtlandslag gjort i år.

Jabril Durham och det övriga laget har bjudit på stunder av sensationell basket som tagit sporten till en nivå vi inte trodde var möjlig att få se från ett Jämtlandslag.

Med lite mer flyt och utan skadan på Dino Cinac hade det kunnat vara tre-fyra segrar till. I så fall skulle Gehrkes gäng ha varit topp-4 och haft hemmaplansfördel i slutspelet.

Vi skulle kunna trycka på ”stoppknappen” redan nu och säga att vi  är nöjda. Vi har trots allt bevittnat den roligaste och bästa säsongen i Jämtland Baskets cirka 40-åriga historia. 

Det går förstås inte. Det är nu det riktigt roliga ska börja.

Slutspelet om SM-guldet.

Det där som Jämtland Basket alltid har pratat om, alltid drömt om, men aldrig fått vara med om. 

Kvartsfinal är det maximala som vi fått njuta av. Aldrig mer. Trots spelare som Bennerman, Besselink och Heiden, Brisport, Chris Watson och Ron Selleaze, Darius Hargrove, Tyrone Levett och Andrew Mitchell.

Men nu är det andra tider. Eller som Jabril Durham sa efter en segermatch: ”I dag har vi bevisat att vi är på riktigt”

Vi skriver 2016/17 och det är dags att bryta förbannelsen. 

Nu ska det mörka molnen skingras.

Nu ska kvartsfinaltårarna bytas ut mot segerglädje och planering för den sju matcher långa semifinalserien.

Södertälje i Täljehallen på söndag. Det är där och då som resan ska börja.

Erik Westin och övriga styrelsen i Jämtland Basket pratar internt om SM-final och guldchans. Visst kan vi tycka att det är kaxigt och snudd på galet (speciellt efter två år av missade slutspel) men vi som har sett Jämtland spela i år kan inte annat än att hålla med, om än så där lite i smyg.

I tidernas kanske jämnaste Basketliga, där de sju första lagen har slagit varandra huller om buller, finns det en tickande bomb insprängd.

Bli inte förvånad om vi får se sensation skrivas i vår. Södertälje känns inte längre som ”oövervinneligt”. Här finns en radda utmanare – bland dem Sveriges kanske roligaste basketlag i år, Jämtland.

Som ni märker har Bloggen delvis placerat sig i hyllningskören. Inte med båda fötterna, eftersom vi självklart har kvar de kritiska glasögonen (de finns alltid med). 

Faktum är ändå att vi ALDRIG har haft så roligt på en basketarena som i år. Vi har njutit, jublat och snackat basket som aldrig förr.

Basket ska vara underhållning. Det ska vara fart och individuella prestationer. Det ska ta tag i vårt känsloregister och ge oss upplevelser. 

Eller om ni så vill: Hellre NBA än Euroleague. Hellre fart och fläkt än taktik och gåbasket. Hellre våldsamma dunkar än försiktiga lay ups. Hellre publikfriare än grå lagspelare. Hellre 99-97 än 64-60.

Precis det har årets Jämtland – och Nya Sporthallen – lyckats med.

Nu är det bara en sak som fattas. Att fullborda säsongen med ett slutspel som går till historien.

För att göra det krävs att spelare och ledare skruvar på vissa knappar. Till exempel dessa två:

1. Den mentala knappen. Jämtland behöver älska SM-slutspelet från start. Lära sig att njuta av uppladdning, uppvärmning, matcherna – ja, varje detalj. Skjuta bort pressen, kraven och alla måsten. Lagom avslappnade spelare, med mjuka händer, skarpt fokus och möjlighetstänk kommer att bli de slutliga vinnarna.

2. Försvarsknappen. Slutspel handlar mer om försvar än anfall. Att stoppa motståndaren och göra det svårt i egen zon. Om grovjobbet bakåt blir prioriterat kommer det att flyta på i anfall.

Vår uppmaning till Niklas Larsson, Dino Cinac och de andra krigarna i ”Älgarnas blåvita armé” är därför: ”Ta på er stridsrustningen, men se till att njuta – och så… Go for it!”

Publicerat av

Hans Andersson