Cupsegern blir bara större och större


Prestationen i Scania cup växer ju mer vi tänker på det.

Ni får ursäkta om vi är långrandiga, men det finns förklaringar. Vi vill nämligen återvända till det som hände på påskdagskvällen i Täljehallen i Södertälje. För övrigt svensk Baskets kungasal de senaste fyra åren.

Östersunds historiska triumf mot talangfabriken Fryshuset i H19-finalen av Scania cup, bara växer och växer i storlek.

Ju mer vi forskar i förutsättningar, i det slagkraftiga motståndet och ju mer vi pratar med basketfolk i Sverige – desto mer börjar vi förstå att ”Pecka” Johanssons lag har svarat för något extraordinärt.

Så här säger en före detta landslagsspelare, utlandsproffs, tidigare assisterande förbundskapten, mångårig ligacoach och flerfaldig SM-guldmedaljör. Just det, Torbjörn Gehrke:

– Det är otroligt starkt att vinna. Scania Cup är svårare att ta hem än ett SM. Östersund slog favoriten Luleå två gånger och sedan Frysen i finalen. Frysen som dessutom dominerat i flera år.

Kan det här vara första stenen i att bygga en vinnarkultur i Jämtland Basket?

– Vi har ingen vinnarkultur än, men det är som du säger, nu är den första tegelstenen lagd. Ni ska vi fortsätta att försöka mura de kommande åren, haha!

Gehrke berättar att hans kollega Zeljko Brlek fick kritik när han för några år sedan uttryckte att Jämtland saknade vinnarkultur. Ändå hade Brlek rätt. Jämtländsk herr- eller ungdomsbasket har aldrig tidigare kunnat lyfta någon buckla. Man har gjort lovande insatser, men aldrig räckt hela vägen.

– Vinnarkultur skapas genom att vinna mästerskap, inte genom att vinna enstaka matcher, säger Torbjörn Gehrke och påpekar:

– Den här cupsegern betyder att H19-laget går in som favoriter i USM (Final Four i Norrköping, 13-14 maj). På A-lagsnivå förväntas vårt A-lag gå långt nästa år.

Det som Gehrke och alla andra hoppas på är förstås att cupsegern ska skapa en ny sorts vinnarhunger i spelare och ledare i Jämtland. En attityd och mentalitet där segrar och vunna titlar blir något naturligt, något som betyder så mycket att man på alla plan är beredda att offra sig extremt mycket för att vinna en gång till – och ytterligare gång på gång på gång…

Men också att denna inställning sedan smittar av sig på nya årskullar.

Men för att återgå till segern i Scania cup. Den togs dessutom utan tre på förhand viktiga roteringsspelare; guarden Oskar Alm (hopparknä) samt forwardsduon Petter Salmonsson (handskadad) och Hugo Johnsson (förkyld).

”Pecka” Johansson och Mats Lundqvist hittade dock sätt att kompensera detta. Man matchade laget klokt och anpassade taktiken efter motståndet. 

Denna flexibilitet tillsammans med lagets Landslagskvartett Olle Lundqvist, Daniel Johansson, Oliver Gehrke och Adam Johansson, gav ÖB en slagkraft som varken Luleå BG eller Fryshuset kunde matcha fullt ut.

Bakom dessa fyra klev andra spelare fram och tog för sig. Jacob Ward slet hårt under korgarna, John Pålsson satte hyperviktiga skott, Simon Jonsson bidrog på sitt sätt, kvicke guarden John Petersen var nyttig, liksom Cevin Thima Olofsson.

– Det som var mest glädjande för mig som sportchef var inte Olles prestation eller utmärkelse (MVP). Det har vi vetat om i flera år att han är bra. Det som vann mästerskapet var bra coachning, John Pålssons tunga, tunga treor, Adams superviktiga trea i slutet, Wards enorma slit i försvar och offensiva retur och Out-back mot slutet samt inte minst Daniels offensiva dominans i början av finalen, förklarar Torbjörn Gehrke.

Dessutom: Simon Jonssons satte en viktig drive och Johan Petersen jagade livet ur Sami Harun, Fryshusets kanske viktigaste kort. Vi kommer också ihåg Oliver Gehrkes snygga screensättning för Olle Lundqvist, som gav honom nödvändigt utrymme i hela matchen och gav honom ytor.

– Om vi skulle ta bort en av de här ingredienserna skulle det ha blivit som alla de tidigare åren – en hedersam förlust, inflikar Torbjörn Gehrke.

Jacob Ward – en av nyckelspelarna bakom landslagskvartetten i Östersund.

Detaljer som gjordes rätt, från början till slut.

Eller ska vi säga ett lag där spets och bredd förenades till en så pass härlig cocktail att inget lag i längden kunde utmana.

Det här orden är inget annat än en beskrivning av Jämtlands genom tiderna bästa H19-lag. Då pratar vi både om coacher och spelare.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *