Svensson ersätter Jonte i Borås

Förre Malbastränaren Henrik Svensson blir ny coach i Borås. Han ersätter Jonte Karlsson, som tvingas lämna efter bara ett år på posten.

Beslutet att inte förlänga med Jonte kan diskuteras. Han kom inte precis till ett dukat bord och fick, enligt vad vi erfar, inte mandat själv att välja alla utländska spelare.

Sånt påverkar förstås både spelsätt och resultat. Att dessutom James Washington plötsligt försvann runt jultid, var en smäll som varken Jonte eller laget hämtade sig från.

Dessutom vet vi av erfarenhet att det är oschysst att alltid bedöma en ledare efter det första årets resultat. Torbjörn Gehrke och Jämtland är ett bra exempel. Gehrke misslyckades grovt år 1, men fick jobba vidare och har successivt lyckats allt bättre. Att han i vissa kretsar till och med talas om som Årets coach visar hur betydelsefullt det är med förtroende och tålamod hos klubbledningen.

En ledare är en byggmästare och vissa coacher behöver mer tid än andra. Kanske speciellt när man, som i Jonte Karlssons fall, varit borta från det aktiva coachandet i flera år.

I det här läget tycker vi i alla fall att ersättaren är helt rätt. Henrik Svensson är en av svensk Baskets mest lovande coacher. Han har rätt syn på sitt jobb och på hur man bygger framgångsrika lag.

Med honom vid manöverpanelen kommer Borås att få ett modernt och stabilt spel. Inte lika fritt och ”glättigt”som under Pat Ryan utan med mer fokus på försvar.

Henrik Svenssons kvalitet som coach är så pass stor att han mycket väl kan skapa en ny framgångsperiod i klubben.

39-årige Svensson har faktiskt ett förflutet som spelare i Borås och kommer från Marks kommun, strax söder om Knallestaden. För tio år, 2006/07, sedan var han med att ta upp Borås i Basketligan.

– Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, säger Henrik Svensson i ett pressmeddelande.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *