Slut på det gamla, start på det nya


Femårskontraktet har två år kvar att rulla. Efter årets framgång är det förstås ingen skräll att Torbjörn Gehrke blir kvar i Jämtland.

2016/17 års ligasäsong är slut. Åtminstone för Jämtland och Östersund Basket – och alla andra klubbar som är borta från slutspel eller kvalspel.

Samtidigt har en ny säsong startat. Förberedelserna är i full gång. Bygget av nästa års lag, förhandlingar med gamla och nya spelare, i flera fall även jakten på nya coacher och förstås också det självklara; arbetet med att säkra upp sponsoravtal.

AIK är en av de klubbar som har en mycket viktig månad framför sig. Både herr- och damlaget är klara för Basketligan, vilket kommer att kräva en mycket större budget.

– Jag tror att damerna har större chans att få spela i Ligan. Det jag har fått veta är att vi får vårt besked i maj, sa AIK:s headcoach Peter Grinbergs tidigare i vår.

Läget hos Jämtland och Östersund är precis som hos de flesta andra jämförbara klubbar. Kontraktsförslag har gått ut till spelare och nu inväntar ledningen svaren.

– Ingen är avskriven, men vi har heller inte fått klartecken från någon än. Målet är att fortsätta bygga med kontinuitet, säger Peter ”Pecka” Johansson, klubbdirektör i Jämtland.

”Pecka” vill och har alltid velat skriva långtidskontrakt med spelarna, men det är svårt i svensk basket. Eftersom ligan är så pass liten, med en begränsad ekonomi, vill både svenska och utländska spelare ofta avvakta ett tag innan de bestämmer sig.

Alternativen brukar ofta vara flera: Andra klubbar, lockelsen att testa spel utomlands, en civil karriär (med större trygghet och högre lön) med mera.

Vad vi förstår är dock chansen klart god att flera spelare vill stanna i Jämtland. En som gärna gör det är Jaan Puidet. Men i hans fall hänger mycket på hur det går i sommarens universitetsprov hemma i Estland.

– Om jag klarar proven (i maj) kan jag komma tillbaka nästa säsong. Annars måste jag tillbaka och göra ett år i skolan, berättar Jaan.

På ledarfronten är det klart sedan tidigare att Torbjörn Gehrke blir kvar som headcoach. Han skrev på ett femårskontrakt sommaren 2014 och har alltså två år kvar på sitt avtal.

Gehrke har gjort ett grymt jobb i år. Säsongen har varit så nära succe man kan komma. Hade Jabril Durham satt det sista skottet, med tio sekunder kvar mot Södertälje i SM-kvartsfinalen, då hade vi skrivit SUCCE med stora bokstäver. Nu blir det bara små bokstäver.

– Vi är mycket nöjda med Torbjörn. Det är bara att titta på tabellen och på läktaren, säger Peter Johansson.

Ekonomiskt är det full fart för att avsluta årets budgetarbete. Resultatet pekar mot en vinst. Inte jättestor, men ändå en vinst.

En faktor till att plusresultatet inte blir jättestort är att årets kostnader skjutit i höjden. Visst har laget haft en fantastisk publikökning i Nya Sporthallen, men utgifterna har också ökat.

Investeringen i de nya LED-skärmarna (de rullande reklamskyltarna på golvet) är den enskilt största kostnaden som Jämtland Basket (och kanske också Östersund Basket) gjort. Det påverkar självklart slutresultatet.

– Så är det. Vi visste inte om alla kostnader när säsongen började, men till nästa år vet vi hur stora de fasta kostnaderna blir och då blir det annorlunda, menar Erik Westin.


Blir Antonio D’Albero kvar som headcoach i Östersund?

Hos Östersund Basket är det många frågetecken. Vem ska coacha? Vilka spelare blir kvar? Hur kommer årets ekonomisk minusresultat att påverka bygget av truppen?

Det positiva är att nästa säsong, kostnadsmässigt, blir klart mer gynnsam. Att ha ett istället för två lag i en nationell serie gör mycket.

Förhoppningsvis får vi redan nästa vecka flera positiva besked från Jämtland och Östersund.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *