Klart: Tomsick får nyckelrollen som PG

Torbjörn Gehrke tror att Jämtland har hittat exakt den spelare som kan ersätta Jabril Durham.

Jämtland Basket ersätter Jabril Durham med Nick Tomsick.

En 185 cm lång amerikan mot en annan 185 cm lång amerikan.

Tomsick är 26 år, Durham 24. Nästan exakt två år skiljer i ålder.

Medan Durham plockades direkt från college, hämtas Tomsick från proffsspel i Kroatien. 26-åringen har även spelat som proffs i Tyskland.

Torbjörn Gehrke säger att han ”känner att Jämtland har träffat rätt med Tomsick”.

Det låter lovande. Betryggande. Dessutom har Zeljko Brlek varit i Kroatien och sett Tomsick live.

En varningsflagg är att Tomsicks siffror i Kroatien har varit minst sagt beskedliga. Orsaken kan emellertid vara flera och behöver faktiskt inte bero på en svajig bössa eller ett obegåvat anfallsspel.

Torbjörn Gehrke – som självklart scoutat och in i minsta detalj kartlagt den nye spelmotorn – berättar att Nick Tomsick är en mer naturlig målgörare än Jabril Durham.

– Framförallt är han en bättre skytt och som jag ser det även en bättre försvarare. 

Däremot kan Durhams ersättare sakna något av den där blixtrande speeden i kontringsspelet. Tomsick är mer av en fem-mot-fem-guard. En klassisk golvledare som kan ta rätt beslut i trånga situationer. Som kan ställa motståndare schack matt med kloka pass, dribblingar och med rätt positionering.

– Vi ska veta att slutspelet avgörs i halvplan och genom att alla kan vara ett hot, förklarar Torbjörn Gehrke, som har en innerlig förhoppning om att Tomsick ska bli en ny Durham.

Alltså ett fynd av en spelare som inte många andra tror på. Som ratas på grund av för dålig poängproduktion i sin senaste klubb. Men som längst där inne besitter egenskaper som kan blomma ut om han får rätt coachning.

Just fem-mot-fem-spelet var Jabril Durhams akilleshäl. Där var han ofta bara medelbra. Det berodde säkert på orutin, men också på att han i grunden bygger sitt spel på tempo, på en-mot-en-dueller. 

En annan fördel är att Tomsick inte behöver någon startsträcka. Han har gjort två år som proffs. Han vet hur det är att leva i ett annat land. Han kan parera all hemlängtan. Den hemlängtan som i december var otroligt nära att knäcka Jabril Durham och som gjorde att han bara var minuter (!) från att boka av flygresan tillbaka till Jämtland under juluppehållet.

Hade det hänt skulle Durham ha satt Gehrke och Jämtland i en akut och mycket svår sits.

Spelmässigt är Nick Tomsick måhända en blandning av Jawan Carter (värvad av Pontus Frivold, 2013/14) och Jabril Durham.

– Han är inte helt olik Jabril, men mer lik Jawan, tycker Erik Westin, ordförande i Jämtland Basket.

Vad säger du mer om Nick Tomsick?

– Jag gillar det jag ser. Han är absolut mer en playmaker, men har bra procent på skotten, så motståndarna kommer inte att kunna backa av från honom.

En positiv faktor är att Nick Tomsick har dubbelt medborgarskap. Amerikanskt och kroatiskt. Det betyder att Jämtland Basket är fri att värva ytterligare två amerikaner.

Dessa två kommer i så fall att fylla de två största positionerna och ersätta Mike Bruesewitz (om han inte ändrar sig och vill stanna) och Dino Cinac.

– Även de två spelarna ska väljas ut med omsorg och kan mycket väl dra ut på tiden. I basket betalar man per centimeter så det kommer att krävas hårt arbete för att vi ska hitta rätt pjäser till rätt pris, säger Gehrke i pressmeddelandet.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *