VM-kvaltruppen: ”Tror Niklas och Gustav fanns med i snacket”


Torbjörn Gehrke och Jämtland Basket fick inte med någon spelare i VM-kvaltruppen.

Vedran Bosnic har tagit ut Sveriges VM-kvaltrupp. 24 spelare finns med, varav hälften återfinns i utländska klubbar. 

Saknas gör NBA-proffset Jonas Jerebko (som behöver återhämta sig efter säsongen). Frågetecken finns för Jeffery Taylor som ännu inte beslutat sig för spel. Real Madridspelaren är dock med i bruttotruppen.

Truppens variation i ålder är stor. Yngst är Simon Birgander, 20 år. Äldst är Joakim Kjellbom, 38 år.

– Simon Birgander kan vara ett överraskande namn för många, men den killen har enorm potential. Faktiskt NBA-mässig. Hans tajming i spelet är unik och sånt där som man inte kan lära sig, menar Torbjörn Gehrke, huvudcoach i Jämtland Basket och med massor av år bakom sig som spelare och ledare i Sveriges A-landslag.

Ingen Jämtlandsspelare finns med. Inte heller Mattias Markusson (Loyola Maramount University). Vi frågade Gehrke om synpunkter på uttagningen.

– Jag är helt övertygad om att Niklas (Larsson) och Gustav (Hansson) har varit med på listan och med i snacket. De ligger i den där grå zonen, precis utanför truppen.

Larsson och Hansson, men även Mattias Markusson har ändå framtiden på sig. De är alla unga (23, 22 och 21 år). Det som behövs är förmodligen en riktig genombrottssäsong. En säsong där de slår igenom på allvar.

I Markussons fall kan han också lida av att han i fjol sommar tackade nej till landslagsspel (för att kunna förbereda sig för skolstarten i USA). Förbundskaptener brukar ha ett bra minne…

18 av dessa spelare kommer att bli uttagna till ett första träningsläger, 7-10 juli. Därefter följer landskamper mot Holland och Estland (kanske med Jämtlands Jaan Puidet) på bortaplan. Sista matchen innan VM-kvalet spelas mot Estland 26 juli, i Södertälje.

VM-kvalet börjar 2 augusti mot Bosnien/Hercegovina. Övriga motståndare är Armenien och Slovakien. I detta nya kvalsystem, som liknar det som finns inom fotbollen, går de två bästa lagen vidare till nästa omgång.

Om Sverige lyckas med det, kommer Vedran Bosnic att fortsätta. Annars slutar han.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *