Daniel J klarade gallringen – med i U20 till NM


Island och NM nästa för Daniel Johansson, som är en av tolv spelare i Sveriges U20-landslag.

Daniel Johansson klarade även det sista hindret – det sex dagar långa träningslägret i Borås med U20-landslaget. 

Det innebär att Jämtlandsforwarden är uttagen i Sveriges 12-mannatrupp till Öppna Nordiska Mästerskapen på Island i nästa vecka.

19-åringen är förstås mycket glad över uttagningen. Så här säger han själv efter lägret i Boråshallen:

– Jag är ganska nöjd med hur det har gått. Framförallt har jag kunnat skapat mer i anfall än vad jag trodde. Innan lägret tänkte jag att det var framförallt skottet jag skulle fokusera på. 

Sverige, som coachas av Henrik Svensson, tidigare Malbas och nu headcoach i Borås, spelar tre matcher på Island. Motståndare är Island, Finland och Israel, som bjudits in till mästerskapet.

Beskedet att Daniel Johansson tar plats i NM-truppen är också en fingervisning inför EM-slutspelet i Grekland, 15-23 juli. Det bör betyda att Jämtlandsforwarden har en god chans att även kvala in dit.

En person som säkert gör tummen upp är Torbjörn Gehrke. Jämtlands headcoach har mycket höga tankar om Johansson och han ser honom som en viktig roteringsspelare i Jämtland A nästa säsong. 

Vi håller med. Daniel Johansson är ett riktigt löfte, kort och gott en av de största talanger som kommit fram i Jämtland Basket. Han har så många kvaliteter och faktum är att det finns ännu mycket mer att plocka fram.

DJ är framförallt basketsmart. Han tänker  basket på rätt sätt. Tar ofta rätt beslut, vare sig det gäller positionering, passning, skott, dribbling eller hur han ska spela försvar. 

Han är även lång, runt 200 cm. En perfekt storlek för en spelare på position 3-4. Daniel är lite av urtypen för en modern basketspelare. Han kombinerar längd med snabbhet, spelförståelse med fundamental teknik, passningssäkerhet med förmågan att kunna attackera korgen. Dessutom: killen har också en vass trepoängsbössa.

För en medspelare eller coach är Johansson en drömspelare eftersom han alltid sätter laget främst, inte sig själv.

Det sistnämnda kan dock bli en utvecklingshämmade faktor. Daniel Johansson har nämligen så många individuella kvaliteter som också behöver komma fram.

När han förmår balansera det osjälviska lagspelet med fler egna initiativ, då kommer Torbjörn Gehrke och Jämtland att få en spelare som faktiskt kan göra skillnad.

Ytterligare en sak som vi gillar skarpt med Daniel Johansson: han är Jämtlandsfostrad. En tvättäkta egen produkt. Det värmer alltid extra mycket i en idrottsvärld som på vissa håll har blivit galen: istället för att lägga ned tid och kraft på sin egen U-verksamhet, att utveckla och förädla ortens egna spelare, väljer många klubbar att köpa ihop ett lag.

Tålamodet saknas. Metodisk och långsiktig Ungdomssatsning är kanske inte glamoröst nog i en ”bransch” där mycket ska ske här och nu.

Den modellen är aldrig något som vi kommer att köpa: oavsett sport. 

Därför är det så betydelsefullt att Jämtland Basket fortsätter att satsa på sina ungdomar. Fortsätter att värna om sitt Jämtland U. Fortsätter att tro på sina egna spelare. Fortsätter att hålla dörren öppen till A-laget.

Ur den synvinkeln är Torbjörn Gehrke den optimalt headcoachen. Ingen (?) i svensk elitbasket vågar satsa på unga spelare som Gehrke. Det har han visat i Södertälje Kings, i Solna Vikings och i Jämtland Basket.

Är man ung, talang och ambitiös – då är faktiskt Jämtland Basket en av de bästa klubbarna i Sverige att lira för.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *