William Paul: ”Blandning av Besselink och Heiden”


Bo Wagenius liknar nye William Paul vid två av Jämtlands största spelare genom tiderna.

Vi som trodde att Jämtland Basket och Torbjörn Gehrke skulle ”gå ned för landning” under midsommarhelgen. Njuta av ledighet, sill och färskpotatis. Istället sköt klubben iväg ett pressmeddelande som tog oss på sängen.

William Paul – en 208 cm lång 5-4:a, med Europarutin – är klar som ersättare för Dino Cinac.

Gehrke är fylld av stor tro och stora ord om sitt (stora) nyförvärv.

”Will Paul kommer att vara en dominant spelare i Ligan, 2017/18. Det är inte ett tomt hot utan ett löfte” säger Jämtlandscoachen i ett pressutskick.

Vi vet av erfarenhet att det är vågat att avge löften, oavsett vad det gäller. Torbjörn Gehrke verkar dock oerhört säker på sin sak. Han och klubben har förstås kollat, observerat, studerat, frågat, undersökt och tagit tid på sig för att vara så säker som möjligt på William Paul.

Amerikanens bakgrund ser bra ut. Två stabila säsonger i Danmark (där en slutade med ett snitt på 18,6+7,5) och ett och ett halvt år av starkt spel i Rumänien (en skada stoppade honom från att fullfölja fjolåret i Craiova), inger förtroende.

Tre av Pauls matcher i Craiova i fjol höst var extra produktiva. Siffrorna då var 20+10, 19+8 och 21+6. 

Samtal med två av hans lagkompisar (Johnell Smith, tidigare i Svendborg, nu i Norrköping och förre succejämten Darius Hargrove) har bekräftat bilden av en spelare och person som är värd att satsa på.

William Paul ser onekligen intressant ut. Hans storlek är imponerande, hans rörlighet likaså, för att inte tala om hans skott. På håll ser han ut att vara ett mellanting av Mike Bruesewitz och Dino Cinac.

Biffig. Allsidig. Kompetent.

Vi frågade Jämtlands chefsscout Bo Wagenius om vem som Paul liknar i sin spelstil. 

– Möjligen en blandning av Besselink och Heiden, svarade han.

Om det skulle stämma borde det kunna bli bra. Gerry Besselink och Bo Heiden är två av de bästa spelare som representerat Jämtland Basket. Denna forwardsduo var två av hela Basketligans stora profiler mellan 1993 och 1995.

Besselink som en tuff, attackerande och trepoängsskjutande center, Heiden som en spelsmart forward med en av hela ligans bästa bössor.

William Paul har dock en egenskap som vi inte hittar hos varken Cinac eller Bruesewitz. Storleken.

Med sina 208 cm och 110 kg har 28-åringen (som är lika gammal som Cinac) både några fler centimeter och några fler kilon.

Vad det kommer att betyda i själva spelet återstår att se. En sak som vi dock tror blir konsekvensen av denna värvning, är att Torbjörn Gehrke känner sig fri att komplettera med en klart mindre och mer snabbfotad power forward.

Vi hoppas att det sista utlandsproffset blir en atletisk och explosiv spelare med förmåga att både skapa sitt eget skott, men även följa med i snabba kontringar.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *