AKB vänder hemåt – klar för Luleå


Från Jämtland till SM-guldmedaljören.

Det blir som väntat Luleå för Anton Kobylak-Berglund. Jämtlandsspelaren har snappats upp av Peter Öqvist som därmed får ett fint skjutvapen till sitt redan pricksäkra lag.

AKB gjorde två säsonger under Torbjörn Gehrke i Jämtland, men fick aldrig något riktigt lyft. År 2 blev det faktiskt ännu mindre tid än under debutsäsongen.

Som alltid är det trist när unga talanger – dessutom med så proffsig inställning – lämnar. AKB har stor kapacitet i sin offensiv, framförallt genom sitt snabba skott. 21-åringen är en sån där utpräglad skytt – en spelare som på några minuter kan förändra en match.

Problemet i Jämtland var att det var kö på position 3. Purifoy, Puidet, Larsson och Lundqvist rankades alla före Anton och det går förstås inte i längden.

Det här var något som smärtade Torbjörn Gehrke, vilken mer än många andra coacher bygger sin filosofi på att låta unga spelare tidigt få både speltid och viktigt ansvar.

AKB själv berättade för Bloggen i våras att han faktiskt övervägde att lämna Jämtland Basket redan innan fjolårssäsongen.

Frågan är dock om Kobylak-Berglund får så mycket mer speltid i Luleå. Troligen blir det så, men frågan är HUR mycket mer?

Peter Öqvist kommer förmodligen att satsa på andra spelare i sin förstarotering. Vår gissning är att AKB blir spelare nummer 8 eller 9 i Luleå. Hur lustigt det än låter är det faktiskt ändå ett eller två hack upp jämfört med fjolårets Jämtland. 

Så märklig kan skillnaden vara ibland i ett jämförande lagpussel mellan SM-guldmedaljören och en SM-kvartsfinalist.

Publicerat av

Hans Andersson