Gehrke tillbaka – men NM-förlust mot Finland


Oliver Gehrke var tillbaka i Sveriges H18-landslag i sista matchen.

Oliver Gehrke var tillbaka på planen efter sin fotstukning när NM för H18 avslutades i Kisikallio i Finland. Hemmanationen vann klassen och besegrade enkelt Sverige i sista matchen med 82-57.

Jämtlandsspelaren spelade 21 minuter satte 9 poäng mot Finland. Men Sverige som lag blev alltså en munsbit för det starka hemmalaget, som bland annat krossade Sverige i returtagningen.

Insatsen i NM bör ge en tankeställare till hedcoach Panagiotis Nikolaidis och spelarna i Sverige. Förluster mot Norge (!), Estland och Finland är långt ifrån godkänt. Även om lagets stora stjärna, Olle Lundqvist, saknades, ska ett svenskt landslag prestera bättre än så här.

Oliver Gehrke sa så här efter förlusten mot Finland.

– Jo, Finland är ett starkt lag, men jag tror att huvudanledningen till förlusten var det mentala. Vi var inte mentalt redo.

Själv var han nöjd med sin insats efter att ha vilat mot Island och Estland.

– Även om jag kunde spela (mot Finland) var jag såklart inte hundra procent. Det gick helt okej, men så blev inte mer än ett par treor.

Vad händer nu?

– Vi åker hemåt och återhämtar oss. Sedan börjar vi träningen igen. Därefter väntar förmodligen ett läger i Estland i tio dagar. Men det är fortfarande en hel månad kvar till EM.

Finland vann alla klasser i NM. H18, D18, H16 och D16. 18 vinster och 1 förlust. Varför är vårt östra grannland så överlägset på ungdomsnivå i Norden?

Tränas det mer och hårdare?

Läggs det större tonvikt på att strukturera upp ungdomssidan, på att matcha mer och oftare, på att kartlägga talanger etc?

Matchas det tuffare i tidiga åldrar vilket gör att spelarna härdas och utvecklas snabbare? 

Är basket som sport större och mer betydelsefull än i övriga Norden?

Har Finland helt enkelt bättre coacher? 

Eller är finska ungdoms- och juniorspelare tuffare, fysiskt starkare och mer mentalt redo när det är dags för match i 16- och 18-årsåldern?

Publicerat av

Hans Andersson