Birgander från Helsingborg – klar för spanska toppligan

Ibland går det riktigt fort att klättra på karriärstegen.

Simon Birgander, 209 cm lång power forward från Helsingborg, är klar för A-ligan i Spanien.

20-åringen spelade så sent som 2015/16 i division 1, men har nu snappats upp av Joventut, 14:e lag i fjolårets ACB-liga (Real Madrid vann). 

Birgander, som just nu förbereder sig för EM-slutspelet för U20 i Grekland, spelade i fjol i spanska andraligan med Clavijo. På 24 matcher snittade han 13 minuter, samt 4+4.

Vi som har följt den senaste tidens matcher i U20-landslaget, förstår varför Juventut rekryterar Simon Birgander. Svensken har varit lagets mest produktiva kraft och med sin längd på nästan 210 cm har han en fysisk närvaro som inte ska underskattas.

Birganders förmåga att springa golvet bra, kunna skjuta med hyfsad procent och dessutom ta för sig under korgarna, är en kombination som självklart attraherar toppklubbarna.

Svensken har dessutom gjort en nyttig debutsäsong i B-ligan, vilket gjort att de spanska ACB-klubbarna haft en chans att specialstudera honom.

Flytten upp till Juventut är förstås ett jättelyft för den skånske talangen. Ta bara det här med spanjorernas hemmaarena, Palau Municipal Olympic. Hallen är enorm och tar hela 12 500 åskådare…

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *