U20-EM: Grekland gav Sverige en lektion


Grekland malde sakta ned Sverige i söndagens gruppspelsmatch på Kreta. 23-34 i halvtid – sedan gasade grekerna ifrån rejält.

Sverige lyckades inte följa upp skrällsegern mot Tyskland i U 20-EM. Hemmanationen Grekland var alldeles för bra och vann med hela 79-44.

Siffrorna är stora, men Henrik Svenssons lag behöver inte skämmas. Åtminstone inte i första halvlek då Sverige spelade riktigt bra (23-34).

Med store Simon Birgander i täten, satte Sverige framförallt upp ett utmärkt försvarsspel. Det var fysiskt, aggressivt och samlat. Man stoppade upp de flesta försöken till snabba uppspel och tillät heller inte grekerna att penetrera centralt i banan.

Så långt var matchen nästan en spegelbild på mötet med Tyskland.

I andra halvlek tappade dock Sverige lagförsvaret. Ett fysiskt starkt Grekland kunde slå sina motståndare mer frekvent i duellspelet och på så sätt öppna upp för enkla poäng.

Samtidigt tog bensinen och kreativiteten slut i anfall. Simon Birgander blev för ensam (13+12). Totalt 44 poäng framåt är förstås alldeles för lite, men så har Henrik Svensson heller inga utpräglade 20-poängsspelare i laget.

Här finns istället många lojala hårdjobbare. Flera kvicka och attackerande guards (Daniel Hansson, Henrik Sjölin, Jonatan Arvidsson), men det räcker inte när man möter tuffa, stora och fysiska motståndare som i Grekland.

Centern Theodoros Karras är störst med sina 209 cm, men överlag var grekerna rejäla i allt som man gjorde. Successivt malde man ned Sverige som nu får försöka komma tillbaka i morgon måndag mot gruppjumbon Tjeckien.

Den matchen bör blågult kunna vinna och gör man det är utgångsläget riktigt bra inför slutspelet. 

Jämtlandsspelaren Samuel Berkelund hade en tuff dag på jobbet. Han hamnade i skymundan i offensiven och fick mest inrikta sig på att spela försvar. 

Grekland-Sverige 79-44 (34-23)

Bäst i Sverige: Simon Birgander 13, Jonatan Arvidsson 10, Nils Johansson 6, Daniel Hansson 5, Vilgot Larsson 5.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *