Storseger när Sverige tog andra raka i EM


Albanien hade som väntat inte mycket att sätta emot Sverige i EM:s andra gruppspelsomgång.

Sverige vann även sin andra match i gruppspelet i H18-EM i Tallinn. Albanien hade inte alls kvalitet nog för att störa Sverige, som segrade med 84-61.

Sverige gjorde vad som krävdes, men hittade aldrig någon konsekvent högstanivå i spelet. Det blev stundtals väl mycket enmansprestationer, alltför för mycket stress och för lite lagbasket.

Förmodligen var det svaga motståndet en orsak till att det understundom var fråga om ”hawaiibasket”. Albanien spelade osynkroniserat och många gånger ”på en höft” och då är det lätt att tappa sin egen plan, sina egna system.

Sämst var det i andra perioden, när Sverige halkade in i Albaniens solobasket, med ett tempo som drevs upp till en nivå som ingen behärskade. Då var det faktiskt så pass jämnt som 29-25.

Panagiotis Nikolaidis roterade på alla spelare och i fjärde perioden var det nästan bara bänkspelarna som matchades.

Oliver Gehrke startade båda halvlekarna och gjorde återigen en godkänd insats. 10 poäng blev det, men 4/6 missade straffkast drar ned betyget.

Jämtlandsspelaren lär säkert steppa upp betydligt när det blir tuffare motstånd, närmast under söndagen, då likaledes obesegrade Storbritannien väntar.

Med största sannolikhet kommer den svenska lagledningen att gå på en betydligt kortare rotering i den matchen. Tre spelare som förmodligen får gå tunga minuter är trion Lemetti, Gehrke och Edwardsson. Kanske även Beni Fungula, som klev fram fint i dag.

Rättelse: Oliver Gehrkes insats mot Luxemburg var bättre än det vi redovisade. De officiella siffrorna visar att han hade 12+11, alltså en double-double.

Sverige-Albanien 84-61

23-14, 19-17, 25-10, 17-20

Bäst i Sverige: Beni Fungula 17, Felix Lemetti 16… Oliver Gehrke 10.

Publicerat av

Hans Andersson