Träningsmatch i Hammarstrand – med USA-touch

Det amerikanska laget som gästar Hammarstrand och Ragunda Basket, spelar en träningsmatch i kväll. Motståndare är Östersund Basket.

Besöket från USA förvånar säkert många, att en liten jämtländsk förening kan klara av det. Sylvia Axelsson, en av Ragundas eldsjälar, förklarar bakgrunden:

– Allt började med en händelse för en tid sedan. Samuel Svensson som bodde i Hammarstrand i några år och var engagerad i vår förening och även Tjugofyra7kyrkan, träffade Cassie Bates i USA. 

– Cassie är med i en kristen förening som heter News Release Basketball som bland annat åker med olika lag med collegespelare till Europa på sommaren och spelar mot High Lewel Teams och har basketläger. Jag tror varje lag är ute i cirka två veckor och åker på två olika ställen. 

Förra sommaren ville Cassie Bates stanna i Europa ytterligare någon månad och Samuel föreslog då ett besök i Hammarstrand eftersom klubben har en verksamhet och även en aktiv Tjugofyrasjukyrka. 

Cassie Bates var i Hammarstrand i några veckor och hjälpte Ragunda med basketträningar. 

– Det var toppenbra och där startade också samarbetet med News Release Basketball, berättar Sylvia.

Det fortsatte i april i år med ett mindre basketläger i Hammarstrand, där ledarna var två amerikanska killar.

– Nu är alltså Cassie här igen, med ytterligare spelare och håller i basketläger. Vi tycker att det är fantastiskt roligt och hoppas att det ska kunna bli återkommande, säger Sylvia.

I matchen i kväll ställer USA-laget upp med nio spelare, varav en är Ragundatjejen Emilia Axelsson.

Här kommer några bilder på en del av de amerikanska spelarna som i veckan är coacher för basketlägret i Hammarstrand. Alla bilder är tagna av Ragunda Basket.


Charlotte Maye, guard på Faulkner University, under måndagens träning.


Megan DeReuyter och Desiree Harris är två av de totalt nio amerikanska spelare som gästar Östjämtland.


Desirée Harris igen, tillsammans med en av spelarna på basketcampen.

Publicerat av

Hans Andersson