VM-kvalet: Sverige går in i ”lejonkulan” i Zenica


Sverige behöver spänna sina muskler i dag i Zenica. Men framförallt behöver man använda sina muskler och visa att svenskt stål biter. FOTO: TT

VM-kvalet vänder i dag och går in i den fjärde omgången. Sverige reser till ”lejonkulan” i Zenica. Till relativt nybyggda Zeniza Arena med plats för cirka 10 000 åskådare (15 000 vid konserter).

Matchstart är 20.00. Matchen ska förhoppningsvis sändas på webben, via basketsverige.se.

Bosnien/Hercegovina jagar revansch för förlusten i Norrköping och vi får räkna med att det här kan bli kvalets stora holmgång.

Hemmalaget leder grupp A på 5 poäng, lika många som Armenien. I dagsläget är det dessa två lag som går vidare till VM-kvalomgång 2.

Sverige har dock fördelen av att avsluta med två hemmamatcher. Men det skulle onekligen vara fint med en bortaseger i dag för att utöka marginalerna.

Om det ska bli seger måste två faktorer klaffa:

1. Returtagningen. Den har stundtals varit beklämmande dålig i vissa matcher. Det går inte bara att skylla på ett visst storleksunderläge. Var finns den svenska kampandan, tuffheten, de vassa armbågarna och den där totala vinnarviljan som de andra lagen haft? 

Är det som vissa påstår att svenska basketspelare är för bekväma, för mentalt flata och inte tillräckligt beredda att offra något för att vinna?

Vad är bättre än att motbevisa detta i ”lejonkulan” i Zagreb?

2. Skyttet. Mot Slovakien var det hiskeligt illa och så får det inte fortsätta. Marcus Eriksson, Tobias Borg och Alexander Lindqvist måste ladda med fräscht krut i dag, inte med lösplugg. Och sikta rätt. Då kan det gå vägen.

Dessutom hoppas vi att Vedran Bosnic låter Viktor Gaddefors börja på bänken. Den Östersundsfödde (jo, det är sant – han kom till världen när hans pappa Henrik spelade för Jämtland Basket) 24-åringen är inte het just nu. Han var iskall mot Armenien (1/11 från golvet och 2 poäng) och nästan lika iskall mot Slovakien (1/10 och 7 poäng). Sverige skulle nog tjäna på att istället matcha formstarke Adam Ramstedt och låta Gaddefors få göra inspirerade inhopp från bänken.

Ett PS är på sin plats också: Dzanan Musa. Den mannen, den liraren, den potentielle matchvinnaren behöver förstås ett häftplåster. Den 18-årige jättetalangen är kanske hela kvalets största stjärna och får han fritt spelrum – ja, då gäller det att hålla i hatten…

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *